Теми статей
Обрати теми

Чи нараховувати індексацію, якщо підвищення окладу відбулося не з початку місяця?

Нагадаємо, що згідно з п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, будь-яке підвищення посадового окладу приводить до того, що місяць, в якому відбувається таке підвищення, вважається базовим.

Сума індексації в місяці підвищення окладів (тарифних ставок) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу.

Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу, сума індексації цього місяця визначається з урахуванням розміру підвищення доходу як різниця між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

Але виникає логічне запитання: як бути, якщо посадовий оклад підвищили не з 1-го числа поточного місяця? Чи нараховувати у такому випадку індексацію?

На це запитання відповіло Мінсоцполітики у листі від 19.07.2019 р. № 13495/0/2-19/51. Зокрема, якщо підвищення тарифної ставки (окладу) проводиться не з початку місяця, то сума індексації має визначатись відповідно до абз. 6 п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, яким передбачено, що в разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Таким чином, якщо підвищення посадового окладу відбулося не з 1-го числа місяця, то сума індексації розраховується пропорційно часу, відпрацьованому до підвищення посадового окладу.

Зауважимо, що ми неодноразово радили вам дотримуватися саме такого порядку розрахунку індексації при підвищенні окладів в середині місяця, зокрема у випадку підвищення окладів в ОМС з 25.06.2019 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 25, с. 11). Наразі це підтвердили й фахівці Мінсоцполітики.

Надання відпустки більше 59 календарних днів: коли можливо

Мінсоцполітики у листі від 08.07.2019 р. № 793/0/204-19 зазначило: якщо працівник з будь-яких причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років, він має право використати їх, а у разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток. Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, воно не містить заборони надавати щорічні відпустки у разі їх невикористання.

Також фахівці Міністерства зазначили, що ч. 3 ст. 10 Закону України «Про відпустки» встановлено обмеження щодо загальної тривалості щорічних основної та додаткових відпусток (не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів), на які має право працівник у відповідний робочий рік, тобто за один робочий рік. На випадок, коли працівникові після використання у відповідному робочому році щорічної відпустки за цей рік надається невикористана щорічна відпустка за минулий період, зазначене обмеження не поширюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі