Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу — 2020: що рекомендує Мінсоцполітики

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Навіщо потрібні норми тривалості робочого часу? А тому, що без них неможливо нарахувати заробітну плату, розрахувати виплати з тимчасової непрацездатності, допомогу по вагітності та пологах і відпускні. А отже, такі дані необхідні в щоденній бухгалтерській роботі.

У листі від 29.07.2019 р. № 1133/0/206-19 фахівці Мінсоцполітики надали свої рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2020 рік та приклад такого розрахунку.

Самі норми тривалості робочого часу — 2020 ви знайдете у «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік» цього номера. Ми ж зараз розставимо акценти.

1. Показники робочого часу, наведені в додатку до листа, що коментується, розраховані для установ, організацій, підприємств і працівників, які працюють виключно за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня.

2. У листі, що коментується, Мінсоцполітики вказало, які саме вихідні дні у 2020 році підлягають перенесенню на виконання ч. 3 ст. 67 КЗпП. Нагадаємо, що зазначена норма говорить про те, що у випадку, якщо святковий або неробочий день, зазначений у ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день.

Так, у 2020 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню святкові (неробочі) дні:

• неділя 8 березня (Міжнародний жіночий день) — на понеділок 9 березня;

• неділя 19 квітня (Пасха (Великдень)) — на понеділок 20 квітня;

• субота 9 травня (День перемоги) — на понеділок 11 травня;

• неділя 7 червня (Трійця) — на понеділок 8 червня;

• неділя 28 червня (День Конституції України) — на понеділок 29 червня.

ВАЖЛИВО!

Такі перенесення — гарантія трудового законодавства, якої зобов’язаний дотримуватися кожний роботодавець.

3. Фахівці Міністерства при розрахунку норми тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня врахували припис ч. 1 ст. 53 КЗпП про те, що при п’ятиденці тривалість робочого дня напередодні святкового або неробочого дня (ст. 73 КЗпП) скорочується на годину.

Це правило застосовується тільки в разі, якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню, і щодо 40-годинного робочого тижня (при скороченому і неповному робочому тижні норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, див. лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14).

Так, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні у 2020 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні:

• понеділок 6 січня;

• четвер 30 квітня;

• п’ятниця 8 травня;

• вівторок 13 жовтня;

• четвер 24 грудня;

• четвер 31 грудня.

Якщо ваша установа (або окремі працівники) працює згідно з іншим графіком роботи, ніж представлений у листі, що коментується, то вам доведеться розраховувати норми тривалості робочого часу самостійно.

Для окремих графіків шестиденного робочого тижня ми здійснили розрахунок норм тривалості робочого часу у 2020 році. Ви можете ознайомитися з ними нижче.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік при шестиденному робочому тижні

img 1

Розрахунки проведені з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.

Можливо, серед них є і ваш варіант шестиденного графіка роботи. Також хотілося б нагадати, що щорічно Кабмін видає розпорядження з рекомендаціями про перенесення робочих днів у наступному році. Це робиться з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування певних свят.

Зауважимо, що на сьогодні вже існує проект розпорядження про перенесення робочих днів у 2020 році. Так, в проекті розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2020 році» Уряд рекомендує для працівників з п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (в суботу та неділю) перенести у 2020 році робочий день з понеділка 6 січня на суботу 11 січня. Тоді на працівників очікують 4-денні вихідні (з 4 по 7 січня), адже 4 січня — субота (вихідний день), 5 січня — неділя (вихідний день), 6 січня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 7 січня — вівторок (святковий день — Різдво Христове).

Зауважимо, що як тільки урядові рекомендації з’являться на нормативному рівні ми обов’язково вас з ними ознайомимо на сторінках нашого видання. Тож слідкуйте за публікаціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі