Теми статей
Обрати теми

Оплата праці методиста центру СССДМ

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До штату обласного центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді прийнято працівника на посаду методиста. Який тарифний розряд йому встановити? На які надбавки та доплати він має право? Якої тривалості надавати йому щорічну відпустку?

Посада методиста вводиться до штату обласних та Київського міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі — центр СССДМ). Це визначено Типовими структурами цих закладів, які затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.06.2016 р. № 709.

Умови оплати праці працівників центрів СССДМ визначені наказом Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей, закладів соціального обслуговування і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» від 18.05.2015 р. № 526 (далі — наказ № 526). Проте якщо уважно переглянути зміст цього наказу, то стає зрозумілим, що в ньому не зазначена посада методиста. Як бути в ситуації, що розглядається? Як оплачувати працю методиста центру СССДМ?

Для відповіді на це запитання слід звернутись до п. 4 наказу № 526, у якому зазначено, що посадові оклади та умови оплати праці працівників, які не визначено цим наказом, слід установлювати в розмірах, передбачених для аналогічних категорій працівників бюджетних установ відповідних галузей.

Посада «методист» належить до педагогічних. Адже вона зазначена у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Тому в питанні установлення посадового окладу, доплат та надбавок методисту слід орієнтуватися на «оплатні» умови, передбачені для педпрацівників (див. лист Мінсоцполітики від 12.01.2017 р. № 41/0/101-17-281).

На сьогодні такими нормативними документами є:

наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Посадовий оклад

Відповідно до п. 16 Інструкції № 102 педпрацівникам установ соціального захисту ставки заробітної плати (посадові оклади) встановлюються в розмірах і на умовах, передбачених для аналогічних працівників установ освіти.

Зауважимо, що розмір посадового окладу методиста центру СССДМ безпосередньо залежить від тарифного розряду. Так, згідно із додатком 6 до наказу № 557 для методиста передбачені такі тарифні розряди:

Кваліфікаційна категорія для визначення тарифного розряду

Тарифний розряд

Вища категорія

14

Перша категорія

13

Друга категорії

12

Без категорії

10 — 11

При цьому у примітці до згаданого додатка зазначено, що фахівцям:

• які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (але не мають кваліфікаційної категорії), установлюється 11-й тарифний розряд;

• які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, установлюється 10-й тарифний розряд.

Зазначимо, що кваліфікаційні категорії та тарифні розряди встановлюють за результатами атестації.

Атестація педпрацівників проводиться відповідно до вимог Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (ср. ).

Надбавка за вислугу років

Як педпрацівник методист має право на надбавку за вислугу років на умовах, визначених Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

«Вислужна» надбавка виплачується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Вона враховується у разі обчислення середнього заробітку, який зберігається за педагогічним працівником відповідно до законодавства на час відпустки, на період тимчасової непрацездатності, у разі призначення пенсій та в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Відповідно до п. 1 Порядку № 78 розмір надбавки за вислугу років залежить від стажу роботи:

Стаж роботи

Розмір надбавки, %

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Надбавка за престижність праці

Методист центру СССДМ має право на виплату надбавки за престижність праці в розмірі від 5 до 30 % посадового окладу відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373. Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.

Щорічна основна відпустка

А от права на щорічну основну відпустку продовженої тривалості методист центру СССДМ не має, оскільки постановою КМУ «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам» від 14.04.97 р. № 346 не передбачено надання відпустки продовженої тривалості методистам центрів СССМД.

Тож тривалість його щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні.

Допомога на оздоровлення

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII держава забезпечує виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки зарплати) при наданні щорічної відпустки. Отже, методист центру СССДМ, як педпрацівник, має право на виплату «оздоровчої» допомоги. Зверніть увагу: така допомога є обов’язковою і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом центру СССДМ (див. лист Мінсоцполітики від 31.03.2016 р. № 351/13/84-16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі