Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд інструктору з трудової адаптації терцентру

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
До штату міського територіального центру соціального обслуговування на посаду інструктора з трудової адаптації приймається працівник, який має вищу фахову освіту та досвід роботи на зазначеній посаді більше 2 років. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику?

Для відповіді на зазначене запитання звернемося до основного документа, що регламентує «оплатні» умови працівників установ соціального захисту, — Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п.п. 4 п. п 2.2.21 цих Умов художнику ектопротезного кабінету, технологу, бухгалтеру, електромеханіку та іншим фахівцям встановлюються:

• для першої кваліфікаційної категорії — 8-й тарифний розряд;

• для другої кваліфікаційної категорії — 7-й тарифний розряд;

• без категорії — 6-й тарифний розряд.

Як бачимо, серед вищенаведеного переліку є як конкретні посади (бухгалтер, технолог), так і загальна категорія «фахівці». У зв’язку з цим досить логічно виникає наступне запитання: чи можна до зазначеної професійної групи віднести посаду інструктора з трудової адаптації?

Відповідь на це запитання надали фахівці Мінсоцполітики у листах від 10.06.2011 р. № 186/13/116-11 та від 08.12.2014 р. № 1590/13/84-14.

Так, згідно з їх роз’ясненнями, відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій), професійна назва роботи «інструктор з трудової адаптації» (код КП «3226») відноситься до категорії «фахівці». Тому посадовий оклад інструктору з трудової адаптації терцентру слід визначати згідно з п. 4 п.п. 2.2.21 Умов № 308/519.

Така позиція фахівців Міністерства цілком логічна, адже саме до Класифікатора професій нас відсилає примітка «*» до п. 4 п.п. 2.2.21 Умов № 308/519, надаючи роз’яснення щодо встановлення назв посад для фахівців установ соцзахисту. Тому ми її повністю підтримуємо.

Отже, приналежність посади інструктора з трудової адаптації до професійної групи «фахівці» ми встановили. Залишилося з’ясувати, який саме тарифний розряд слід встановити претенденту на зазначену посаду у ситуації, що розглядається.

Кваліфікаційні вимоги для посади «інструктор з трудової адаптації» встановлені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженим наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518.

Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються такі кваліфікаційні вимоги:

інструктор з трудової адаптації I категорії: вища освіта початкового або першого рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра та спеціальністю відповідної галузі знань; підвищення кваліфікації; стаж роботи на посаді інструктора з трудової адаптації II категорії — не менше ніж 1 рік;

інструктор з трудової адаптації II категорії: вища освіта початкового або першого рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра та спеціальністю відповідної галузі знань; підвищення кваліфікації; стаж роботи на посаді інструктора з трудової адаптації — не менше ніж 2 роки;

інструктор з трудової адаптації: вища освіта початкового або першого рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра та спеціальністю відповідної галузі знань без вимог до стажу роботи.

При встановленні кваліфікаційних категорій слід використовувати Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

Відповідно до п. 10 Загальних положень цього Довідника присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації.

У свою чергу, згідно з роз’ясненнями фахівців Мінсоцполітики, що надані ними у листах від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10, від 27.03.2013 р. № 132/13/116-13, порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в установі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань.

Кваліфікаційна категорія працівнику встановлюється роботодавцем у межах кваліфікаційних вимог кваліфікаційної характеристики на займану посаду.

Отже, зважаючи на те, що у працівника в ситуації, що розглядається, є вища фахова освіта та стаж роботи на посаді інструктора з трудової адаптації більше 2 років, комісія з кваліфікаційної атестації може прийняти рішення про встановлення зазначеному працівнику кваліфікації «інструктор з трудової адаптації II кваліфікаційної категорії» з присвоєнням 7-го тарифного розряду за ЄТС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі