Теми статей
Обрати теми

Якщо змінено ціну у договорах…

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Не секрет, що з 01.07.2019 р. відбулися зміни на ринку електроенергії. Так, з огляду на набрання чинності окремими положеннями Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 р. № 2019-VIII (далі — Закон № 2019), почали діяти балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок, а також двосторонні договори із закупівлі електроенергії.

При цьому з початком функціонування нового ринку електроенергії змінилися принципи ціноутворення на цьому ринку. Зокрема, відбулися зміни ринкової ціни на електроенергію. Водночас з цим Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП), підняла тариф на передачу електроенергії. Тож не дивно, що ціна електроенергії змінилась як у звичайних постачальників, так і в постачальників універсальних послуг (далі — ПУП).

Що роботи замовникам в таких ситуаціях? В матеріалі «Електропостачальник збільшив ціну на електроенергію: як діяти замовнику» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 31) ми давали рекомендації, як діяти у разі збільшення ціни звичайним електропостачальником. Також МЕРТУ в листі від 14.08.2019 р. № 3304-04/33869-06 (далі — лист) надало узагальнені відповіді на окремі запитання щодо електроенергії. Розглянемо його ключові моменти.

Насамперед зазначимо, що відповідно до Закону № 2019 постачання електроенергії споживачам здійснюється за вільними цінами. Разом з тим окремі категорії споживачів мають право отримувати електроенергію як універсальну послугу від ПУПа.

При цьому змінити ціну електроенергії в укладених договорах можливо у двох випадках, передбачених ч. 4 ст. 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922):

• зміна ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 % у разі коливання його ціни на ринку, за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі (п. 2);

• зміна курсу іноземної валюти, регульованих цін (тарифів) і нормативів, які застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни (п. 7).

Зауважимо, що на зазначене звертає увагу й МЕРТУ в листі. Разом з тим МЕРТУ наголошує: зміна ціни на електроенергію на підставі п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону № 922 має відбуватись шляхом укладення додаткової угоди. З цього питання варто також звернути увагу на такі моменти. Так, згідно з ч. 1 ст. 651 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. При цьому в разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов’язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах (ч. 1 ст. 652 ЦКУ).

Водночас згідно з ч. 1 ст. 653 ЦКУ в разі зміни договору зобов’язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо. При цьому в разі зміни або розірвання договору зобов’язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, який змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

З огляду на зазначене, вважаємо: у випадку, коли сторони змінюють ціну електроенергії, керуючись п. 7 ч. 4 ст. 36 Закону № 922, також варто укладати додаткову угоду, якщо встановлений у договорі про закупівлю порядок зміни ціни не передбачає можливість її змінювати без укладення додаткової угоди.

При цьому варто звернути увагу на застосування п. 7 ч. 4 ст. 36 Закону № 922 в разі закупівлі замовником електроенергії в ПУП.

Так, ПУП — це визначений відповідно до Закону № 2019 електропостачальник, який виконує зобов’язання щодо надання універсальної послуги (п. 67 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019). При цьому ПУП постачає електроенергію у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг (ч. 4 ст. 63 Закону № 2019). Водночас ПУП має надавати універсальні послуги за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, які формує відповідно до методики (порядку), затвердженої НКРЕКП, та які включають:

• ціну купівлі електроенергії на ринку електроенергії;

• ціну (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг;

• ціни (тарифи) на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу відповідно до укладених договорів про надання відповідних послуг (ч. 3 ст. 63 Закону № 2019).

Для забезпечення постачання електроенергії споживачам ПУП здійснює купівлю-продаж електроенергії на ринку електроенергії за вільними цінами (ч. 3 ст. 63 Закону № 2019). При цьому Методика (порядок) розрахунку ціни електричної енергії, що застосовується постачальником універсальних послуг при формуванні цін на універсальні послуги, затверджена постановою НКРЕКП від 05.10.2018 р. № 1176 (ср. ). З огляду на це ПУП продає електроенергію не за фіксованими цінами, адже ціна електроенергії у складі вартості універсальної послуги — це лише частина цієї вартості, а ціни на електроенергію є вільними. Однак тарифи на послуги ПУПа, на передачу і розподіл електроенергії, включені ПУПом у вартість універсальної послуги, встановлює НКРЕКП. Тож з цього випливає, що у випадку закупівлі електроенергії як універсальної послуги в ПУПа замовники можуть скористатись п. 7 ч. 4 ст. 36 Закону № 922 для зміни ціни в частині регульованих тарифів виключно щодо таких складових універсальної послуги, як тариф ПУП, тариф на передачу та тариф на розподіл електроенергії.

Нагадуємо: для внесення таких змін в договорі має бути передбачений відповідний порядок зміни ціни на підставі п. 7 ч. 4 ст. 36 Закону № 922.

При цьому Типовий договір про постачання електроенергії постачальником універсальних послуг (далі — Типовий договір) наведено у додатку 6 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312. Як передбачено його умовами, в разі внесення постачальником змін до змісту Типового договору сторони погоджуються з такими змінами у цьому договорі. При цьому постачальник зобов’язаний проінформувати споживача про такі зміни не пізніше ніж за 20 днів до дати введення в дію цих змін з урахуванням інформації про право споживача розірвати цей договір. До того ж Типовий договір передбачає, що постачальник зобов’язаний повідомити споживача про будь-яке збільшення ціни і про право припинити дію цього договору, якщо споживач не приймає нові умови.

Тож для вибору правильного алгоритму дій як замовникам, так і постачальникам електроенергії варто враховувати і положення законодавства у сфері електроенергетики, і закупівельне законодавство, зокрема обмеження щодо зміни істотних умов договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі