Теми статей
Обрати теми

Прогул та неоплачувана хвороба: як враховувати при розрахунку лікарняних

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Чи беруть участь у розрахунку лікарняних календарні дні за розрахунковий період, протягом яких працівник не працював унаслідок прогулу та хвороби, яка не підлягає оплаті?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, коротко нагадаємо особливості визначення розрахункового періоду для оплати часу тимчасової непрацездатності.

У цьому питанні слід керуватися нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У загальному випадку розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям роботи у цього роботодавця, що передують місяцю настання страхового випадку.

Якщо ж працівник відпрацював менше 12 місяців, то тут діють інші правила.

Які саме?

Відповідь — у таблиці нижче.

Стаж роботи в установі

Правила визначення розрахункового періоду

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа) у цього роботодавця, що передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266)

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 26 Порядку № 1266)

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку № 1266)

При цьому з розрахункового періоду виключають спочатку місяці розрахункового періоду (з 1-го до 1-го числа), у яких застрахована особа не працювала з поважних причин, а потім у місяцях, що залишилися, — календарні дні, на які припала дія таких причин.

Перелік таких причин наведений у п. 3 Порядку № 1266. До них належать:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустка для догляду за дитиною до 3-річного (6-річного за медичним висновком) віку;

• відпустка без збереження зарплати.

Усі інші дні, не відпрацьовані працівником у розрахунковому періоді з будь-яких причин (наприклад, дні щорічної відпустки), а також вихідні, святкові та неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, беруть участь у підрахунку кількості календарних днів розрахункового періоду.

Варто також зазначити, що при розрахунку лікарняних/декретних місяць, в якому працівник був прийнятий на роботу з першого робочого дня місяця, але не з першого календарного дня, не включається до розрахункового періоду. Це прямо виходить з положень п. 25 Порядку № 1266. Тобто до розрахункового періоду потрапляють тільки повні календарні місяці перебування працівника в трудових відносинах, тобто з першого до першого числа місяця (див. лист ФСС з ТВП від 31.05.16 р. № 5.2-32-880).

При розрахунку лікарняних (допомоги по вагітності та пологах) також слід враховувати підстави, при яких період тимчасової непрацездатності не підлягає оплаті. Вони наведені у ст. 23 Закону України ««Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV».

Так, допомогу по тимчасовій непрацездатності не надають:

• у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою через алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння або дії, викликані таким сп’янінням;

• за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій навчальній відпустці;

• у разі порушення застрахованою особою режиму лікування в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (з дня допущення порушення на строк, що встановлюється комісією із соціального страхування, що діє в установі).

Тепер перейдемо до відповіді на запитання, що розглядається.

Неоплачена хвороба. Як ми вже зазначили, період тимчасової непрацездатності, віднесений п. 3 Порядку № 1266 до поважних причин, який має бути виключений із розрахункового періоду. Уточнень щодо того, оплачуваним він при цьому має бути чи ні, Порядком № 1266 не прописано.

Тому факт оплати або неоплати такого періоду значення не має. Головне, щоб період тимчасової непрацездатності був підтверджений документально — належно оформленим лікарняним листом або довідкою встановленої форми, і виписка їх була законною.

img 1У розрахунковому періоді працівнику був виписаний лікарняний лист із позначкою про алкогольне сп’яніння, яке стало причиною отриманої травми. При цьому лікарняний лист належно оформлений.

Такий лікарняний відповідно до ст. 23 Закону № 1105 не оплачується, але при цьому підтверджує тимчасову непрацездатність. Дні, зазначені в ньому, мають бути виключені з розрахункового періоду як поважна причина.

img 2Лікарняний лист неналежно оформлений у зв’язку з тим, що працівник відмовився звертатися до медустанови для виправлення помилки, якої припустилися в ньому.

Такий лікарняний лист не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника, не є поважною причиною для цілей розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 1266, тобто дні, позначені в ньому, не виключаються з розрахункового періоду.

Прогул. Прогул не є поважною причиною для цілей Порядку № 1266. Тому дні прогулу із загальної кількості календарних днів, які братимуть участь у розрахунку лікарняних, виключати не можна (див. лист ФСС з ТВП від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі