Теми статей
Обрати теми

Лікарняних немає. Візьміть довідку

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Усі ми чекаємо на перехід до листків непрацездатності в електронному вигляді. Але виявилося, що електронні лікарняні листи ще не з’явилися, а «паперові» вже почали закінчуватися. У результаті сьогодні окремі установи охорони здоров’я замість лікарняних листів видають довідки, які можна буде згодом обміняти на бажані листки непрацездатності. Що робити бухгалтерові, якщо працівник приніс довідку замість лікарняного? Зараз усе розповімо.

У чому основна проблема? Відсутність лікарняного листа = неможливість отримати виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Адже підставою для призначення лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності. А ось довідки, які видаються установами охорони здоров’я, усього лише підтверджують факт відсутності на роботі з поважної причини. На підставі довідки призначати лікарняні (оплату перших п’яти днів коштом підприємства і допомогу по тимчасовій непрацездатності, фінансовану ФСС) не можна.

Водночас вважаємо, що факт відмови в призначенні лікарняних має бути зафіксований комісією (уповноваженим) із соцстрахування в протоколі. Навіщо? Щоб зафіксувати строк звернення застрахованої особи за матеріальним забезпеченням. Адже роботодавець має право виплатити лікарняні застрахованій особі тільки в тому випадку, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності. Проте сподіваємося, що так довго чекати працівникам, коли з’являться бланки лікарняних листів, не доведеться. Зверніть увагу, обмін довідки на лікарняний лист відбувається за місцем її видачі. Працівникові при собі потрібно мати паспорт і оригінал довідки. Відповідно установі не зайвим буде залишити в себе копію довідки, засвідчивши її належним чином.

Обліково-звітне

Табель обліку використання робочого часу. У ньому дні хвороби «за довідкою» табелюємо кодом «НН» — неоплачувана тимчасова непрацездатність.

Працівник замінив довідку на лікарняний лист, а комісія із соцстрахування дала згоду на його оплату? Тоді на підставі відповідного наказу вносьте зміни до табеля, замінюючи код «НН» на код «ТН» — оплачувана тимчасова непрацездатність.

ЄСВ з «мінімалки». Питання зі сплатою ЄСВ з мінзарплати (МЗП) виникає щодо тих працівників, у яких через неоплачувану довідку база нарахування ЄСВ виявилася нижчою за МЗП. Як діяти в такій ситуації: визначати ЄСВ-різницю та донараховувати на неї ЄСВ чи платити ЄСВ за фактом та чекати на лікарняний лист?

На наш погляд, у цьому випадку безпечніше виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП. Адже за всіма документами в працівника непрацездатність неоплачувана (довідка + протокол комісії із соцстрахування з відмовою + табель обліку робочого часу з кодом «НН»).

Працівник надав лікарняний лист? Тоді нараховуємо лікарняні, відносимо їх до місяців, за які вони нараховані, і проводимо порівняльні розрахунки з мінзарплатою для цілей сплати ЄСВ з МЗП.

Суми лікарняних відображаємо у Звіті за формою № Д4 за той звітний період, у якому вони були фактично нараховані. За потреби (якщо раніше визначали ЄСВ-різницю і донараховували на неї ЄСВ) за допомогою коду типу нарахувань «3» у графі 10 таблиці 6 прибираємо всю суму доплати до МЗП або її частину за той місяць, на який припала хвороба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі