Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до стажу педагогічної роботи періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Міністерство соціальної політики України
Лист від 09.10.2018 р. № 19456/0/2-18/28

Міністерство соціальної політики в межах компетенції розглянуло <…> звернення щодо зарахування до стажу педагогічної роботи періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та повідомляє.

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (зі змінами).

Дія Порядку поширюється на працівників, які займають посади згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 (зі змінами) (далі — постанова № 963), і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відповідно до пунктів 2 і 5 Порядку до стажу педагогічної роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, зараховується, в тому числі, час роботи на посадах, передбачених переліком, затвердженим постановою № 963, та перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустці без збереження заробітної плати.

Згідно зі статтею 179 Кодексу законів про працю України та статтею 17 Закону України «Про відпустки» на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами (медичний висновок) видається установою, в якій жінка перебуває на обліку по вагітності, з 30 тижнів вагітності воднораз на 126 календарних днів (пункт 6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455 <…>).

З огляду на зазначене період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами враховується до стажу педагогічної роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, як страховий випадок, що настав у період роботи.

Міністр А. Рева

Коментар редакції

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами включається до «надбавочного» стажу

Як відомо, педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти щомісяця виплачується надбавка за вислугу років. Вона обчислюється у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати).

Розмір «вислужної» надбавки залежить від стажу педагогічної роботи: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 % і понад 20 років — 30 % від посадового окладу (ставки заробітної плати). Це врегульовано п. 1 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Вказані норми поширюються на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Періоди, що зараховуються до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років, перелічені в пп. 2 — 5 Порядку № 78. Так, зокрема в п. 5 вказаного Порядку зазначені час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустці без збереження заробітної плати (ч. 3 і 6 ст. 179 КЗпП). У свою чергу, у згаданих нормах КЗпП йдеться про ту ж саму відпустку до досягнення дитиною 3 або 6 років (за наявності медичного висновку).

Отже період перебування у «доглядовій» відпустці включається до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років за прямою законодавчою нормою. При цьому, говорячи про відпустку для догляду за дитиною, відразу згадують і про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. «Декретна» відпустка вказана у ч. 1 та 2 ст. 179 КЗпП та в ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР — поряд із відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трьох (шести) років.

Чи входить вона до педстажу, що дає право на «вислужну» надбавку? В Порядку № 78 про таку відпустку ані слова. Невже час перебування жінки у «декретній» відпустці не враховується до «надбавочного» стажу? Це питання досить часто хвилює бухгалтерів. І от нарешті Мінсоцполітики надало чітке та однозначне роз’яснення з цього приводу.

У листі, що коментується, фахівці Міністерства зауважили, що період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами враховується до стажу педагогічної роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, як страховий випадок, що настав у період роботи.

Ми повністю згодні з позицією Мінсоцполітики. Адже за своєю суттю відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є страховим випадком — періодом тимчасової непрацездатності. На час такої відпустки оформлюється листок непрацездатності (згідно з п. 6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455). Зауважимо, що тимчасова непрацездатність настає у період перебування працівника у трудових відносинах. Тож період тимчасової непрацездатності за загальним правилом входить до стажу роботи, в тому числі й педагогічного, що дає право на надбавку за вислугу років. Звичайно, при цьому повинні бути виконані умови Порядку № 78, зокрема щодо перебування працівника у цей період на педпосадах, зазначених у Переліку № 963.

Тож відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не виділена окремо як період, що включається до педстажу, тому що вона апріорі включається в нього у рамках роботи на педагогічній посаді (як період тимчасової непрацездатності).

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі