Теми статей
Обрати теми

Щодо проблем лікарів-гастроентерологів поліклініки

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 05.12.2018 р. № 3.25-Д-1/2825-18/32337

Медичний департамент розглянув ваше звернення <…> щодо проблем лікарів-гастроентерологів поліклініки та повідомляє, що наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2006 № 319 «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я», зареєстрованим Міністерством юстиції України 9 червня 2006 р. за № 696/12570, встановлені норми робочого часу для лікарів:

• зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих амбулаторно-поліклінічних підрозділів лікувально-профілактичних закладів, норма робочого часу становить 33 години на тиждень;

• у дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку ці лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється за пунктом 1.1 цього наказу 38,5 годин на тиждень.

В. о. директора Медичного департаменту А. Гаврилюк

Коментар редакції

Лікар-гастроентеролог поліклініки: встановлюємо норму робочого часу

Гарні лікарі на вагу золота. І роботи у них завжди вистачає.

У листі, що коментується, мова йде про тривалість робочого тижня лікаря-гастроентеролога поліклініки. Чому саме його? Пояснимо.

Досить часто спеціалісти вузького профілю (наприклад, гастроентерологи, хірурги, отоларингологи) за графіком роботи та правилами внутрішнього розпорядку медзакладу виконують не лише амбулаторні прийоми хворих, а й іншу роботу: проводять диспансеризацію хворих, консультації, санітарно-освітню та профілактичну роботу, виходять на чергування тощо. Так, наприклад, для лікаря-гастроентеролога поліклініки п. 8 розд. «Професіонали» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, передбачені такі завдання та обов’язки:

• надання спеціалізованої медичної допомоги хворим на захворювання органів травлення (крім інфекційних та онкологічних), а також швидкої та невідкладної допомоги;

• організація і проведення диспансеризації населення;

• консультації хворих.

При цьому наказом МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319) передбачені різні норми робочого часу для лікарів в залежності від обсягу виконуваної роботи.

Так, для лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів та амбулаторно-поліклінічних підрозділів лікувально-профілактичних закладів, зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих, тривалість робочого тижня становить 33 год (п. 1.2 наказу № 319), тобто 5 год 30 хв на день при шестиденному робочому тижні або 6 год 36 хв — при п’ятиденному. В інших випадках для лікарів амбулаторно-поліклінічних закладів, які займаються не лише амбулаторним прийомом хворих, норми робочого часу встановлюються відповідно до п. 1.1 наказу № 319 та складає 38,5 год на тиждень, тобто 6 год 24 хв на день при шестиденному робочого тижні або 7 год 42 хв на день — при п’ятиденному.

А я к же бути у випадку, коли лікар проводить і амбулаторні прийоми хворих, й іншу роботу (консультації, диспансеризацію хворих тощо)? Яку тривалість робочого тижня йому встановити?

У своїй відповіді МОЗ зазначає: в цьому випадку в ті дні, коли згідно з графіком роботи або правилами внутрішнього трудового розпорядку лікарі працюють у стаціонарі (чергування), на дільниці, проводять диспансеризацію, тривалість їх робочого дня встановлюється за п. 1.1 наказу № 31938,5 години на тиждень. Такої ж думки Міністерство дотримується й у своєму листі від 30.11.2016 р. № 10.1-13/58/4820-16/31188 (ср. ).

Тобто графік роботи спеціалістів вузького профілю слід складати таким чином, щоб розділити дні виключно амбулаторних прийомів та дні, в які лікар виконує й інші передбачені посадовою інструкцією завдання. У такому випадку норми робочого часу будуть розподілятися наступним чином:

 у дні тижня, коли лікар займається лише амбулаторним прийомом хворих, тривалість робочого дня дорівнює 5 год 30 хв при шестиденному робочому тижні або 6 год 36 хв — при п’ятиденному;

• у дні тижня, коли лікар, окрім амбулаторних прийомів хворих, також проводить консультації, займається диспансеризацією та виконує інші завдання, передбачені посадовою інструкцією, тривалість робочого дня складає 6 год 24 хв при шестиденному робочому тижні або 7 год 42 хв — при п’ятиденному.

Розглянемо приклад.

Приклад. Згідно із графіком роботи лікар-гастроентеролог працює за графіком 5-денного робочого тижня. При цьому 3 дні на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця) він веде виключно амбулаторний прийом хворих, а 2 дні (вівторок та четвер) — крім амбулаторного прийому також проводить диспансеризацію хворих.

В такому випадку тривалість роботи у понеділок, середу та п’ятницю складає 6 год 36 хв (із розрахунку 33-годиного робочого тижня), а у вівторок та четвер — 7 год 42 хв (виходячи з 38,5 год). Загальна тривалість робочого тижня лікаря-гастроентеролога складає 35 год 12 хв.

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі