Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь лікарю-анестезіологу

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Лікар-анестезіолог лікарні має науковий ступінь кандидата медичних наук за спеціальністю «Гематологія та трансфузіологія». Чи має він право на доплату за наявність наукового ступеня кандидата наук?

Питання встановлення доплати за науковий ступінь медпрацівникам врегульовано Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Так, п.п. 3.3.1 цих Умов визначено, що працівникам щомісячно встановлюються доплати до посадового окладу за науковий ступінь доктора наук — у граничному розмірі 25 %, кандидата наук — у граничному розмірі 15 % посадового окладу. При цьому зазначений відсотковий розмір доплати застосовують до посадового окладу з урахуванням наявних підвищень (п. 3.5 Умов № 308/519).

Для встановлення доплати за наявність наукового ступеня має бути виконано умову: діяльність працівника за профілем (медична, фармацевтична, наукова тощо) повинна збігатися з наявним науковим ступенем.

Важливо: відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначається керівником установи, закладу (абз. 3 п.п. 3.3.1 Умов № 308/519).

Для встановлення такої відповідності перш за все слід звернутись до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Так, п. 6 розділу «Професіонали в галузі лікувальної справи» цього Довідника встановлені кваліфікаційні вимоги для посади «лікар-анестезіолог». До них належать, зокрема, вища освіта другого рівня за ступенем магістра галузі знань «Охорона здоров’я», спеціальністю «Медицина», а також проходження інтернатури з наступним отриманням сертифіката лікаря-спеціаліста. А це говорить про те, що діяльність лікаря-анестезіолога пов’язана з медичною діяльністю.

Надалі необхідно визначити профіль наявного наукового ступеня відповідно до Переліку наукових спеціальностей, затвердженого наказом МОНмолодьспорту від 14.09.2011 р. № 1057 (далі — Перелік № 1057). Цим Переліком під шифром 14 передбачено розділ «Медичні науки», до складу яких включено медспеціальності.

Зауважимо, що лікарям за будь-якою лікарською спеціальністю (посадою) здійснюється доплата за науковий ступінь кандидата або доктора медичних наук, якщо наукова спеціальність, за якою працівник захистив дисертацію, передбачена розділом «Медичні науки».

У ситуації, що розглядається, лікар-анестезіолог має науковий ступінь кандидата медичних наук за спеціальністю «Гематологія та трансфузіологія». Відповідно до Переліку № 1057 науковий ступінь, що присуджується за такою спеціальністю належить до галузі «Медичні науки» (шифр 14.01.31). Отже, діяльність лікаря-анестезіолога належить до медичної діяльності і за профілем збігається з науковим ступенем кандидата медичних наук за спеціальністю «Гематологія та трансфузіологія», оскільки такий ступінь присуджено за медичним профілем. Тобто одна з головних умов для встановлення доплати за наявність наукового ступеня в цьому випадку дотримується.

Отже, лікар-анестезіолог, який здобув науковий ступінь кандидата медичних наук за спеціальністю «Гематологія та трансфузіологія», має право на встановлення відповідної доплати у граничному розмірі 15 % посадового окладу. При цьому остаточне рішення щодо встановлення доплати приймає керівник медзакладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі