Теми статей
Обрати теми

Граничний вік на службі в ОМС: нормативні нюанси

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Яких осіб стосується граничний вік перебування на службі в ОМС? Чи відносяться до цієї категорії службовці (діловод, завідувач господарства)? Вони не посадові особи, але працівники ОМС. У ст. 18 Закону № 2493 зазначено, що граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування…, а не перебування на службі саме посадових осіб. Чи можна особу, яка досягла граничного віку перебування, прийняти після звільнення на роботу за контрактом? Чи повинна особа, яку приймають на роботу за контрактом, виконувати роботу, наприклад, начальника відділу кадрів, який перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відповідати усім вимогам, які б висувались до кандидатури при прийнятті на посаду за конкурсом (освітньо-кваліфікаційні, вік тощо)?

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) до посад в органах місцевого самоврядування віднесено:

• виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах;

• виборні посади, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

• посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Отже, особи, які працюють на зазначених у цій статті посадах, є посадовими особами.

Відповідно до ст. 2 Закону № 2493 посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Водночас дія цього Закону не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування.

Для конкретизації назв посад, на які поширюється дія Закону № 2493, а на які — ні, можна звернутися до:

ст. 14 Закону № 2493, яка, власне, зазначає і класифікує посади;

постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268, у додатках 48 — 54 якої зазначені посади керівників і спеціалістів, що знаходяться в апаратах ОМС, структурних підрозділах тощо, а у додатку 55 — посади службовців.

Статтею 18 Закону № 2493 визначено граничний вік перебування на службі в ОМС. Він становить 65 років. Проте це обмеження не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.

Отже, на підставі цієї норми та з урахуванням зазначеного вище можна сказати, що граничний термін перебування на службі в ОМС, зазначений у ст. 18 Закону № 2493, визначений для посад, на які розповсюджується дія норм цього Закону.

Наведемо у таблиці інформацію щодо посад і граничного віку.

Граничний вік

не поширюється на

поширюється на

виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах

посади, на які особи затверджуються відповідною радою

виборні посади, на які особи обираються відповідною радою

посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України

технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування

Щодо того, чи можна особу, яка досягла граничного віку перебування, прийняти після звільнення до ОМС за контрактом, слід зазначити таке.

За контрактом, тобто за строковим трудовим договором, на службу можуть прийматися особи на час відсутності (відпустки) інших посадових осіб ОМС (крім виборних посад) для виконання їх повноважень.

Тож особа, яку приймають за контрактом, має відповідати профілю посади, тобто усім вимогам, що висувались би до кандидатури при прийнятті на посаду за конкурсом (чи іншою процедурою).

Стаття 12 Закону № 2493 не містить норми щодо вікового обмеження, пов’язаного з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби.

Водночас ст. 21 Закону № 2493 прямо передбачає, що однією з підстав припинення служби в ОМС є досягнення посадовою особою ОМС граничного віку перебування на службі в ОМС.

Таким чином, у разі коли особа досягла граничного віку перебування на службі в ОМС, вона припиняє службу і втрачає статус посадової особи.

Також варто звернути увагу на ст. 18 Закону № 2493. Нею передбачено, що після досягнення граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування посадові особи місцевого самоврядування за рішенням відповідного голови можуть бути залишені на посадах радників чи консультантів (патронатна служба), якщо такі посади передбачені штатним розписом, на умовах строкового трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі