Теми статей
Обрати теми

Відпустка усиновлювачу: розглядаємо законодавчі зміни

Коментар редакції

Відпустка усиновлювачу: розглядаємо законодавчі зміни

Працівники, які усиновили дитину, мають право на оплачувану відпустку. Це передбачено КЗпП та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Однак тривалий час положення цих двох нормативних актів не були узгоджені між собою та із нормами Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ). Це виправив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30.05.2019 р. № 2728-VIII (далі — Закон № 2728). Що ж саме змінилось? Давайте розбиратись.

Почнемо із Закону про відпустки.

Головна зміна: виключено ч. 2 ст. 17 цього Закону. У цій нормі йшлося про надання особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, відпустки з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). Аналог відпустки по вагітності та пологам. Пояснимо, чому цю норму виключили.

Відповідно до ч. 1 ст. 209 СКУ дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з таких закладів батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

Такий термін надається службам у справах дітей для проведення роботи з батьками та родичами щодо повернення дитини в біологічну родину.

Виходило, що норми Закону про відпустки суперечили вимогам СКУ в частині усиновлення новонароджених дітей віком до двох місяців. Тож норму виключили — відпустка «у зв’язку з вагітністю та пологами» усиновлювачам не надається. Але це не означає, що після внесених поправок усиновлювачі малюків не мають права на відпустку. Адже одночасно із попередньою поправкою відкоригували і ст. 181 Закону про відпустки. Так, виключено згадку про те, що відпустка у зв’язку із усиновленням надається при усиновленні дитини старше 3 років.

Таким чином, згідно із оновленою нормою на відпустку у зв’язку з усиновленням новоспечені батьки мають право при усиновленні дитини будь-якого віку. Тож усиновлювачі малюків віком від 2 місяців, як і раніше, мають право на відпустку, але тепер на підставі ст. 181 Закону про відпустки.

Ще одна поправка — косметична. У ст. 181 Закону про відпустки уточнили, що відпустка у зв’язку з усиновленням надається після набрання законної сили рішенням суду (а не будь-яким іншим рішенням). Ця поправка додала чіткості в законодавчу норму.

Тепер щодо змін у КЗпП.

Нарешті норми ст. 182 КЗпП привели у відповідність із положеннями ст. 181 Закону про відпустки. Тож тепер і КЗпП у питанні надання відпустки усиновлювачам відповідає принципу гендерної рівності: відпустку у зв’язку з усиновленням можуть отримати не лише жінки, а «працівники», тобто і чоловіки (батьки) — усиновлювачі.

Крім того, працівники, які усиновили дитину, мають право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Це передбачено ч. 3 ст. 18 Закону про відпустки та ч. 3 ст. 182 КЗпП.

Закон № 2728 набрав чинності 21.06.2019 р. Тож із цієї дати у разі звернення працівника-усиновлювача для отримання відпустки слід керуватися оновленими законодавчими нормами.

А на які відпустки має право усиновлювач — дізнаєтесь із нашого матеріалу «Чужих дітей не буває»: надаємо відпустки усиновлювачу» цього номеру.

Катерина ЖИЛЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі