Теми статей
Обрати теми

Працівник брав участь у виборах на платній основі: як розрахувати допомогу в «поствиборний» період

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Працівник брав участь у виборах на платній основі: як розрахувати допомогу в «поствиборний» період

Лист Мінсоцполітики від 11.06.2019 р. № 311/0/247-19, що коментується, — це відповідь на наш запит. Питання полягало в такому: як розрахувати лікарняні/декретні, якщо до розрахункового періоду входить період, коли працівник за основним місцем роботи не працював, а брав участь у роботі виборчої комісії на платній основі (!). Нагадаємо, що у цьому разі ви повинні були працівника звільнити від роботи, посаду за ним зберегти, а ось середній заробіток йому не виплачується.

У чому, власне, проблема? Одним із показників, необхідних для розрахунку лікарняних/декретних, є кількість календарних днів за розрахунковий період. Ми його визначаємо так: із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період потрібно виключити кількість календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. Перелік поважних причин визначений у п. 3 Порядку № 1266.

До них належать: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. Як бачите, звільнення від роботи для участі у виборах на платній основі у списку поважних причин не згадується.

Проте в цьому випадку формальний підхід не зовсім доречний. Річ у тім, що фактично працівник не відпрацював дні у свого роботодавця, оскільки виконував повноваження члена виборчкому на платній основі, тобто залучався до виконання державних обов’язків. Таку відсутність на роботі допустимо розглядати як поважну причину в розумінні п. 3 Порядку №1266. Таку лояльну позицію висловив фахівець Мінсоцполітики у консультації «Поствиборний період у лікарняних і декретних» (див. журнал «Оплата праці», 2019, № 10, с. 25).

Але, як мовиться, завжди душу гріє офіційний лист. Тим більше, п. 4 постанови КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 Мінсоцполітики надано право роз’яснювати порядок застосування Порядку № 1266.

Дуже тішить, що офіційна позиція Мінсоцполітики така ж, як і в згаданій консультації: відсутність на роботі у зв’язку з участю у виборах на платній основі можна розглядати як поважну причину. А отже, кількість календарних днів, протягом яких працівник був на виборах, треба виключати із загальної кількості календарних днів розрахункового періоду.

Тетяна РУДА, шеф-редактор журналу «Оплата праці»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі