Теми статей
Обрати теми

Поствиборний період у лікарняних і декретних

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України, Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Пропонуємо «повернутися» до працівників, яких залучали до участі у виборах Президента України. Річ у тому, що дні участі у виборах зустрічатимуться в розрахунковому періоді, за який ми розраховуємо середню зарплату при оплаті лікарняних (декретних) листів ще 12 місяців. Перші такі лікарняні працівники вже приносять. Як дні участі у виборах враховуватимуться при їх оплаті? Зараз розберемося…

Спочатку, як і при розрахунку відпускних (див. «ОП», 2019, № 9, с. 8), умовно поділимо працівників, які брали участь у виборах Президента України, на дві категорії:

1) працівники, які не отримували виплати у виборчій комісії (ВК). Вони залучалися до виборчого процесу на безоплатній основі;

2) працівники, які отримували виплати у ВК (залучалися на платній основі)*.

* Про тонкощі оплати праці членів виборчкомів ви можете прочитати в «ОП», 2019, № 7, с. 12 та 16.

Коротко нагадаємо про відмінності між такими категоріями працівників.

Працівники, які не отримували виплати у ВК. При проведенні президентських виборів члени ВК переважно залучалися до роботи у виборчкомі епізодично — у міру потреби. За дні такого залучення вони не отримували виплати у ВК аж до дати виборів.

Тобто вважається, що вони виконували свої повноваження членів ВК на безоплатній основі. Такі члени виборчкомів можуть перебувати у трудових відносинах у «позавиборчому житті». За ними роботодавець зберігає середній заробіток за час залучення до виконання обов’язків у виборчкомі (ст. 119 КЗпП).

Працівники отримували виплати з ВК. Друга категорія членів ВК, які повністю «присвячували» себе процесу виборів. За це вони отримували щомісячну виплату від територіальної виборчої комісії. Тому вважається, що вони виконували свої повноваження членів ВК на платній основі. Серед них також можуть бути особи, які перебувають у трудових відносинах.

Працівника, залученого до виконання повноважень члена ВК на платній основі, за місцем роботи звільняли від виконання посадових обов’язків на весь період такого залучення. За цей час роботодавець не зберігав (!) за таким працівником середній заробіток, а також не здійснював йому інших виплат. Тобто у працівника немає виплат за місцем роботи за цей період.

Тепер переходимо до нашого головного питання — розрахунку лікарняних. Безумовно, розрахунок лікарняних залежатиме від того, до якої категорії працівників належить хворий співробітник.

Захворів співробітник, який працював у ВК на платній основі

Спочатку з’ясуємо, чи виключати з розрахункового періоду для обчислення лікарняних дні, коли працівник був відсутній на роботі унаслідок виконання повноважень члена ВК на платній основі.

У п. 3 Порядку № 1266 наведено список поважних причин невідпрацьованого часу:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і шестирічного віку за медичним висновком;

• відпустка без збереження заробітної плати.

Календарні дні, які не відпрацьовані через зазначені причини, слід виключити з розрахункового періоду для обчислення лікарняних.

Як бачимо, у наведеному переліку поважних причин немає згадки про невідпрацьований час у зв’язку з виконанням повноважень члена ВК або хоча б про виконання державних/громадських обов’язків.

Проте в цьому випадку формальний підхід не зовсім доречний. Річ у тому, що фактично працівник не відпрацював дні у свого роботодавця, оскільки виконував повноваження члена виборчкому на платній основі, тобто залучався до виконання державних обов’язків. Таку відсутність на роботі допустимо розглядати як поважну причину в розумінні п. 3 Порядку № 1266.

Увага!

Тому вважаємо: календарні дні, не відпрацьовані працівником внаслідок виконання повноважень члена виборчої комісії на платній основі, слід виключити з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних.

Такі дні мають бути зазначені в наказі керівника установи про звільнення працівника від виконання посадових обов’язків унаслідок виконання повноважень члена виборчкому на платній основі.

Розглянемо розрахунок лікарняних на прикладі.

Приклад 1. Працівник був звільнений від виконання посадових обов’язків з 27.03.2019 р. по 02.04.2019 р. (без збереження середнього заробітку). Цей період часу він на платній основі виконував повноваження секретаря дільничної виборчої комісії при проведенні президентських виборів.

З 02.05.2019 р. по 14.05.2019 р. працівник хворів, що підтверджує листок непрацездатності.

Страховий стаж — 11 років. Нарахована зарплата за травень 2018 року — квітень 2019 року становить 51200 грн.

1. Визначаємо середньоденну зарплату:

51200 : (365 - 7) = 143,02 грн.,

де 51200 — зарплата, нарахована в розрахунковому періоді (травень 2018 року — квітень 2019 року), на яку нараховувався ЄСВ;

365 — кількість календарних днів зайнятості в розрахунковому періоді, у тому числі дні вивільнення у роботодавця для виконання працівником повноважень у ВК з 27.03.2019 р. по 02.04.2019 р.;

7 — кількість календарних днів, не відпрацьованих працівником з поважної причини (з 27.03.2019 р. по 02.04.2019 р. виконував повноваження члена виборчкому на платній основі).

2. Сума лікарняних за 13 днів тимчасової непрацездатності становить:

143,02 х 13 = 1859,26 грн.

Захворів співробітник, який залучався до ВК на безоплатній основі

Тепер поговоримо про осіб, які за виконання своїх повноважень членів виборчкомів не отримували виплати від ВК (безоплатна основа). З такими працівниками все набагато простіше.

Як уже зазначалося спочатку, роботодавець за ними зберігає середній заробіток за весь час залучення до виконання обов’язків члена ВК.

У розрахунку лікарняних беруть участь усі зарплатні виплати, нараховані як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час (у тому числі й середній заробіток за виконання державних обов’язків).

Тому при розрахунку лікарняних працівникам — членам ВК, яким ви виплачували середню, враховуємо зазначений заробіток, а також не виключаємо календарні дні залучення до роботи у ВК.

Розглянемо розрахунок лікарняних на умовному числовому прикладі.

Приклад 2. Працівник на час залучення до виборчого процесу з 25 березня по 3 квітня 2019 року був звільнений від роботи. Залучення до ВК було безоплатним, тому оплату за ці дні (за графіком роботи підприємства) за середньою (за 2 місяці) здійснював роботодавець.

З 13 по 17 травня 2019 року працівникові оформлений лікарняний лист.

За розрахунковий період (травень 2018 року — квітень 2019 року) йому нараховані такі виплати:

зарплата — 53000 грн.

середній заробіток за час залучення до ВК — 1800 грн.

Страховий стаж — 18 років.

1. Визначаємо середньоденну зарплату:

(53000 + 1800) : 365 = 150,14 грн.,

де 365 — кількість календарних днів зайнятості в розрахунковому періоді, у тому числі дні вивільнення у роботодавця для виконання працівником повноважень у ВК з 25.03.2019 р. по 03.04.2019 р.

2. Сума лікарняних становить:

154,14 х 5 = 770,70 грн.

Висновки

• Календарні дні, не відпрацьовані працівником унаслідок виконання повноважень члена ВК на платній основі, слід виключити з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних. • Виплати, отримані у ВК, також не беруть участі в розрахунку.

• При розрахунку лікарняних працівникам — членам ВК, яким ви виплачували середню зарплату, враховуємо зазначений заробіток, а також календарні дні залучення до роботи у ВК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі