Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» працівникам за ЄТС: чи можна ділити на частини протягом року?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі Мінсоцполітики від 27.05.2019 р. № 73/0/205-19 надано роз’яснення щодо правомірності виплати працівникам з оплатою праці за ЄТС «оздоровчої» допомоги двічі на рік у загальній сумі, що не перевищує посадового окладу.

Але перш ніж до них перейти, пояснимо, у чому полягає суть цього запитання.

Річ у тім, що згідно з п.п. «б» п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) керівник бюджетної установи у межах фонду оплати праці (далі — ФОП), затвердженого в кошторисі, має право надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше одного посадового окладу на рік (матдопомога на поховання не бере участі при підрахунку).

Таку ж саме норму містять галузеві накази, якими визначено особливості оплати праці тієї чи іншої категорії працівників-бюджетників (освіта, медицина, спорт, культура тощо). Зверніть увагу: тут і далі мова йде виключно про матеріальну допомогу, яка надається в межах ФОП. Така виплата не є обов’язковою.

У зв’язку з тим, що розмір допомоги на оздоровлення обмежено одним посадовим окладом на рік, виникає спірна ситуація щодо правомірності виплати працівникам такої допомоги двічі на рік у загальній сумі, що не перевищує посадового окладу.

Одні роботодавці вважають, що виплатити «оздоровчу» допомогу вдруге не можна взагалі, адже п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 передбачена виплата допомоги в розмірі посадового окладу лише раз на рік. Інші ж дотримуються думки, що якщо працівнику у зв’язку з нестачею коштів «оздоровчу» допомогу виплатили в розмірі меншому, ніж оклад, то протягом року, коли коштів у ФОП достатньо (наявна економія), працівнику можна виплатити таку допомогу вдруге. Звісно ж за умови, що загальний розмір такої допомоги не буде перевищувати розмір посадового окладу працівника.

Розв’язати цю спірну ситуацію було призване Мінсоцполітики.

У листі, що коментується, його фахівці зазначають: якщо працівник отримав допомогу на оздоровлення в розмірі:

посадового окладу, то інша матдопомога протягом року йому не може бути виплачена. У цьому випадку все зрозуміло, адже ліміт на виплату матдопомоги в розмірі посадового окладу встановлено п.п. «б» п. 4 постанови № 1298;

меншому, ніж посадовий оклад, то працівнику може бути виплачено інший вид матдопомоги (наприклад, для вирішення соціально-побутових питань) до повного посадового окладу.

Отже, що ми маємо? Із роз’яснень Мінсоцполітики випливає, що якщо працівнику протягом року надано допомогу на оздоровлення в розмірі, меншому за посадовий оклад, то протягом цього ж року дозволяється виплатити (за наявності коштів ФОП) йому інший вид матдопомоги в розмірі, яка в сумі з попередньою допомогою буде становити посадовий оклад.

Для поділу «оздоровчої» допомоги на частини Мінсоцполітики не вбачає правових підстав. Тому, на його думку, вдруге виплатити працівнику «оздоровчі» протягом року (у загальному розмірі, який дорівнює посадовому окладу) не можна.

Але ми з таким роз’ясненням не зовсім згодні. Тут є нюанси.

По-перше, відповідно до п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 право надавати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення надано керівнику установи.

По-друге, умови надання «оздоровчої» допомоги, особливості її виплати в нестандартних ситуаціях доцільно прописати в Положенні про виплату матеріальної допомоги (лист Мінсоцполітики від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15). І вже в ньому можна встановити порядок виплати матдопомоги на оздоровлення в ситуації, коли працівник використовує відпустку частинами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі