Теми статей
Обрати теми

КЕКВ для вивезення відходів

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Гарячі суперечки між розпорядниками бюджетних коштів щодо застосування КЕКВ для оплати послуг із вивезення відходів не вщухають й досі. Та й недарма, адже після того як Мінфін наказом «Про затвердження Змін до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 03.12.2018 р. № 953 відкоригував суть деяких КЕКВ, зокрема й КЕКВ 2275, розпорядники були поставлені в глухий кут.

Оскільки після цих змін з 01.01.2019 р. для оплати послуг з вивезення відходів в Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333), за фактом передбачено два КЕКВ, а саме:

2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг» — для оплати інших комунальних послуг, в тому числі послуг з поводження з побутовими відходами;

2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» — для оплати послуг із вивезення відходів та їх утилізації та знешкодження, у тому числі біовідходів, твердих побутових відходів (крім послуг, які відносяться до комунальних послуг), відходів із вмістом дорогоцінних металів або шкідливих речовин тощо.

З огляду на це й не дивно, що наші читачі звертаються до нашої редакції із запитанням: чи необхідно здійснювати перерозподіл видатків з КЕКВ 2240 на КЕКВ 2275? А якщо оплату таких послуг уже здійснено за КЕКВ 2240, то чи є це нецільовим використанням коштів?

Взагалі-то, якщо уважно переглянути Інструкцію № 333, за категорією КЕКВ 2270 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв» бюджетні установи здійснюють платежі з оплати комунальних послуг та енергоносіїв, включаючи оплату енергоносіїв для виробничих та громадських потреб, та оплату енергосервісу. Тобто КЕКВ, які входять до цієї категорії, призначені саме для оплати комунальних послуг.

Все начебто так і є, але цій логіці дещо заважає пояснення до застосування КЕКВ 2240, яке залишилось без будь-яких змін.

Тому вважаємо, що все ж таки з 01 січня 2019 р. оплату послуг з вивезення побутових відходів доцільно здійснювати саме за КЕКВ 2275. У такому разі предмет договору бажано формулювати так, як наведено в поясненні до КЕКВ 2275, тобто «послуги з поводження з побутовими відходами».

До того ж при розгляді цього питання варто звернутись до термінології Закону України «Про відходи» 05.03.98 р. № 187/98-ВР, що й зробили автори листа, що коментується.

У цьому Законі визначено, що поводженням з відходами є дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, сортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізація, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення. Як бачимо, такі операції з відходами, як збирання, перевезення, утилізація тощо, є складовими частинами терміна «поводження з відходами».

З огляду на роз’яснення, що наведене в листі від 22.01.2019 р. № 16-06-06/1462, Держказначейство не виступає категорично проти застосування КЕКВ 2240. А тому немає підстав вважати оплату послуг за вивезення відходів за КЕКВ 2240 нецільовим використанням коштів. Принаймні доки не внесено відповідні зміни до Інструкції № 333. Додамо також, що на практиці органи Казначейства приймають документи на оплату послуг за вивезення відходів як за КЕКВ 2275, так і за КЕКВ 2240. Але тим установам, які планують платити за вивезення відходів за КЕКВ 2240, радимо мати певні аргументи для відстоювання своєї точки зору перед органом Казначейства. Наприклад, для цього в укладеному договорі має бути чітко сформульовано, що предметом договору є надання послуг з вивезення та утилізації відходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі