Теми статей
Обрати теми

Хто має затвердити кошторис відділу освіти?

Шпаченко Володимир, експерт із фінансових питань
Хто має затверджувати кошториси відділів освіти при райдержадміністраціях?

Відділи освіти при райдержадміністраціях є структурними підрозділами державних адміністрацій. Тому перш за все для відповіді на це запитання потрібно звернутись до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV.

Як визначено у ст. 5 цього Закону, склад місцевих державних адміністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій. У цій самій статті записано, що типове положення про структурні підрозділи місцевої державної адміністрації та рекомендаційний перелік її структурних підрозділів затверджуються Кабміном.

На виконання цієї норми Кабмін постановою від 26.09.2012 р. № 887 затвердив Типове положення про структурний підрозділ місцевої державної адміністрації (далі — Типове положення).

Вид структурного підрозділу (департамент, управління, відділ, сектор, інший структурний підрозділ, передбачений законом) та його статус як юридичної особи публічного права визначаються головою місцевої держадміністрації (п. 4 Типового положення).

Структурний підрозділ із статусом юридичної особи публічного права очолює керівник, який призначається на посаду і звільняється з посади головою місцевої держадміністрації згідно із законодавством про державну службу за погодженням з органом виконавчої влади вищого рівня.

Як визначено у п.п. 12 п. 10 Типового положення, керівник структурного підрозділу подає на затвердження голови місцевої держадміністрації проекти кошторису та штатного розпису структурного підрозділу в межах визначеної граничної чисельності та фонду оплати праці його працівників.

Граничну чисельність, фонд оплати праці працівників структурного підрозділу визначає голова місцевої держадміністрації у межах відповідних бюджетних призначень (п. 13 Типового положення).

Згідно з п. 14 Типового положення штатний розпис та кошторис структурних підрозділів затверджує голова місцевої держадміністрації за пропозиціями керівників структурних підрозділів відповідно до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

Таким чином, кошториси відділів освіти при райдержадміністраціях затверджуються головами цих адміністрацій.

Слід також звернути увагу на те, що відповідно до п. 33 Порядку № 228 кошториси, плани асигнувань загального фонду бюджету, плани надання кредитів із загального фонду бюджету, плани спеціального фонду і штатні розписи управлінь, відділів, інших підрозділів райдержадміністрацій затверджуються райдержадміністраціями після погодження з районними фінансовими управліннями.

Отже, перед затвердженням кошторисів головою відповідної державної адміністрації їх погодження проводить фінуправління.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі