Теми статей
Обрати теми

Курси спеціалізації за фахом: чи обов’язкова умова атестації?

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров`я України
Чи має право працівник залишатись на посаді медичної сестри (без категорії), якщо з моменту отримання диплому за цією посадою пройшло більше 5 років? Чи обов’язково він повинен пройти курси спеціалізації за фахом?

Атестація медичних працівників (лікарів та молодших спеціалістів з медичною освітою) є важливою формою визначення рівня їх знань і професійної підготовки, їх морального та матеріального стимулювання.

При укладенні трудового договору з медичними працівниками роботодавець має дотримуватися кваліфікаційних вимог, встановлених у Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78 «Охорона здоров’я»), затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Вказаним документом для медичних сестер без кваліфікаційної категорії визначено такі кваліфікаційні вимоги: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа». Спеціалізація за профілем роботи без вимог до стажу роботи.

Крім того, право займатися медичною та фармацевтичною діяльністю регламентується наказом МОЗ «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195. Так, згідно з п. 5 розд. ІІІ цього наказу право працювати на посадах медичних сестер всіх найменувань мають фахівці, які закінчили середній спеціальний медичний навчальний заклад за спеціальністю «Сестринська справа».

Таким чином, молодші спеціалісти за наявності необхідної медичної освіти, підтвердженої дипломом, після проходження спеціалізації на курсах підвищення кваліфікації та отримання відповідного посвідчення допускаються до роботи на посади медичних сестер без категорії.

Питання підвищення кваліфікації та атестації працівників врегульовані ст. 4 Закону України «Про професійний розвиток працівників» від 12 січня 2012 р. № 4312-VI та п. «в» ст. 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII. Згідно із зазначеними нормами працівники мають право на підвищення кваліфікації не рідше одного разу на п’ять років у відповідних закладах та установах. Після чого молодші спеціалісти з медичною освітою проходять атестацію у порядку, встановленому наказом МОЗ «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742 за номенклатурою спеціальностей з присвоєнням наступної (другої, першої та вищої) кваліфікаційної категорії. Саме підготовка у закладах освіти після спеціалізації дає право працювати на зазначених посадах.

Отже, працівник має право працювати на посаді сестри медичної без категорії. Проте, не рідше одного разу на п’ять років він має бути направленим на прослуховування курсів спеціалізації за фахом, або на підвищення кваліфікації у відповідних закладах та установах для подальшої атестації та підвищення його кваліфікаційної категорії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі