Теми статей
Обрати теми

Заміна посад у штатному розписі позашкільного навчального закладу

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Чи можна в позашкільному навчальному закладі (Центр дитячої і юнацької творчості) посаду методиста замінити посадою педагога-організатора? За рахунок якої посади можна ввести до штату посаду бухгалтера?

Центри дитячої і юнацької творчості належать до комплексних закладів позашкільної освіти. Це випливає із Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III.

Нині діють Типові штатні нормативи позашкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 31.10.2012 р. № 1230 (далі — Типові штати № 1230), які мають обов’язковий характер і визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць).

Відповідно до п. 2 цих Типових штатів штатний розпис позашкільного навчального закладу розробляється у межах затвердженого центральними і місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати з дотриманням вимог, передбачених цими Типовими штатами, з урахуванням типу навчального закладу, контингенту вихованців, учнів, слухачів, кількості груп, режиму роботи закладу, площ і санітарного стану приміщень, будівель і споруд, наявності філій і структурних підрозділів, а також технічних засобів навчання, обладнання та спорядження.

Дійсно, Типовими штатами № 1230 не передбачено введення до штатного розпису позашкільного навчального закладу посади педагога-організатора, як це було передбачено Примірними Типовими штатними нормативами позашкільних навчальних закладів державної та комунальної форми власності системи Міністерства освіти і науки України, затвердженими наказом Міносвіти від 11.03.2010 р. № 202, що втратили чинність із 01.01.2013 р.

Проте якщо для організації навчального процесу позашкільному навчальному закладу потрібен педагог-організатор, то керівник закладу може скористатися п. 2 наказу Міносвіти від 31.10.2012 р. № 1230, яким затверджені Типові штати № 1230.

Згідно з цим пунктом керівникам позашкільних навчальних закладів надано право в разі потреби змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (окрім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

УВАГА!

Заміна посад працівників може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.

Таким чином, за потреби керівник навчального закладу може ввести до штатного розпису посаду педагога-організатора замість іншої посади.

При цьому варто звернути увагу на те, що замінювати можна посади:

• які введені до штатного розпису;

• у межах однієї категорії персоналу.

Пунктом 4.28 Типових штатів № 1230 передбачено, що посада методиста вводиться в кількості не більше 25 % від загальної кількості ставок керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи в закладі. Згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади методиста і педагога-організатора є педагогічними.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, обидві посади належать до однієї категорії «Інші професіонали в галузі навчання» (код 2359.2).

Таким чином, керівник позашкільного навчального закладу має право у разі потреби замінити посаду методиста на посаду педагога-організатора.

Що ж до посади бухгалтера, то в межах однієї категорії посад «професіонали», визначених Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, на розсуд директора Центру дитячої і юнацької творчості можна замінити посаду «інженер з охорони праці» або «інженер-електронік» (якщо така посада введена до штатного розпису) на посаду «бухгалтер (з дипломом фахівця)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі