Теми статей
Обрати теми

«Нова українська школа»: порядок та умови надання субвенції

Кабмін постановою «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році» від 27.02.2019 р. № 130 затвердив розподіл обсягу субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році у сумі 265 млн грн.

Кошти субвенції спрямовуються, зокрема, на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів, а також підготовку тренерів-педагогів, супервізорів, проведення супервізії та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Урядовим рішенням удосконалено механізм використання коштів зазначеної субвенції шляхом внесення змін до порядку та умов її надання.

Нюанси направлення жінок, що мають дітей, у відрядження

Якщо роботодавець відправить у відрядження жінку, яка має дитину віком до трьох років, це вважатиметься порушенням законодавства про працю. І навіть оформлення нею письмової згоди з обґрунтуванням причин від’їзду та гарантування належного догляду за дитиною під час відсутності матері не звільняють роботодавця від відповідальності.

Якщо ж роботодавець відправляє у відрядження жінку, яка має дитину (дітей) віком від трьох до чотирнадцяти років, обов’язковою умовою відрядження є наявність письмової згоди такої працівниці. Відомості про згоду вказують у наказі про відрядження. У цьому разі вважається, що роботодавець вжив усіх необхідних заходів для виконання норм законодавства про працю, зокрема ст. 177 КЗпП.

Таке роз’яснення з посиланням на законодавство надав фахівець Управління Держпраці у Хмельницькій області (http://km.dsp.gov.ua).

ЄСВ & грошова компенсація за невикористану щорічну відпустку

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ч. 1 ст. 116 КЗпП).

Водночас фахівці Офісу ВПП ДФС в ІПК від 15.02.2019 р. № 557/ІПК/28-10-27-01-11 роз’яснили, що у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки:

звільненому працівнику, ЄСВ на таку суму не нараховується, оскільки сума зазначеної грошової компенсації є платою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов’язку страхувальника щодо звільненого працівника;

в день звільнення працівника (разом із всіма сумами, що належать йому від підприємства, установи, організації), зазначені суми є базою нарахування ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі