Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ при придбанні медичного обладнання в лізинг

Державна казначейська служба України
Лист від 11.07.2017 р. № 16-10/675-11388

Державна казначейська служба України розглянула запит <…> щодо застосування кодів економічної класифікації видатків бюджету при придбанні медичного обладнання у лізинг та застосування норм Закону України «Про публічні закупівлі» і в межах компетенції повідомляє.

Згідно з частиною 1 статті 292 Господарського кодексу України лізинг — це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Фінансовий лізинг — це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу (частина 1 статті 1 Закону України «Про фінансовий лізинг» (далі — Закон)).

За договором фінансового лізингу (далі — договір лізингу) лізингодавець зобов’язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі) (частина 2 статті 1 Закону).

Предметом договору лізингу (далі — предмет лізингу) може бути неспоживна річ, визначена індивідуальними ознаками та віднесена відповідно до законодавства до основних фондів (частина 1 статті 3 Закону).

Частиною 2 статті 8 Закону визначено, що якщо сторони договору лізингу уклали договір купівлі-продажу предмета лізингу, то право власності на предмет лізингу переходить до лізингоодержувача в разі та з моменту сплати ним визначеної договором ціни, якщо договором не передбачене інше.

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 р. № 333, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 р. за № 456/20769, плата за оренду обладнання проводиться за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (2.2.4-6).

Придбання обладнання та інвентарю довгострокового користування для санаторіїв, лікувальних закладів, придбання іншого виробничого обладнання довгострокового користування здійснюється за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (3.1.1-5 Інструкції).

Таким чином, якщо за договором лізингу лізингодавець передає майно у користування лізингоодержувачу на визначений строк без передачі права власності, лізингові платежі необхідно здійснювати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».(ср. )

Якщо сторони договору лізингу уклали договір купівлі-продажу предмета лізингу, то згідно зі статтею 8 Закону право власності на предмет лізингу переходить до лізингоодержувача в разі та з моменту сплати ним визначеної договором ціни, якщо договором не передбачене інше, видатки здійснюються за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

З питання застосування норм Закону України «Про публічні закупівлі» направлено запит до Мінекономрозвитку України, як спеціально уповноваженому органу у сфері державних закупівель.

В. о. Голови В. Дуда

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі