Теми статей
Обрати теми

Таблиця 7 Звіту з ЄСВ: відповідаємо на запитання щодо заповнення

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Чимало роботодавців знайомі з трьома таблицями Звіту за формою № Д4: таблицями 1, 5 та 6. Але є ті з них, у кого у Звіті «живе» ще одна таблиця — таблиця 7. Формують її у тому випадку, коли в установі є працівники, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах або за вислугу років. Сьогодні розглянемо низку запитань, які виникають у наших читачів при заповненні цієї таблиці ЄСВ-звіту.

На початку скажемо, що сьогодні зупинятися на детальному порядку заповнення таблиці 7 Звіту з ЄСВ не будемо, а одразу перейдемо до вирішення проблем, які виникають у наших читачів при формуванні цієї таблиці.

Кому заповнювати?

Як зрозуміти, потрібно чи ні роботодавцеві формувати таблицю 7 у Звіті за формою № Д4?

Таблицю 7 Звіту за формою № Д4 формують страхувальники, у яких є робочі місця, робота на яких зараховується до спеціального стажу.

Категорії осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, наведені в ст. 13 Закону № 1788. Це, наприклад, працівники, зайняті:

• повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, — за Списком № 1 та за результатами атестації робочих місць;

• повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, — за Списком № 2 та за результатами атестації робочих місць.

Право на пенсію за вислугу років мають окремі категорії працівників, перераховані в ст. 52, 54 і 55 Закону № 1788.

Зауважимо, що якщо йдеться про працівників, які обіймають посади у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, то в цьому випадку не обійтися без Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою № 909.

Крім того, право на пенсію за вислугу років може бути передбачене іншими законами, наприклад право прокурорів на пенсію за вислугу років передбачене ст. 86 Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 р. № 1697-VII.

Перелік підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб наведений у додатку 3 до Порядку № 435.

Шукаємо зв’язок

Чи пов’язані між собою таблиці 6 і 7 Звіту за формою № Д4?

Так, якщо період роботи працівника у вашій установі зараховується до спецстажу, то при формуванні таблиці 6 Звіту за формою № Д4 з даними за таким працівником у графі 23 слід проставити відмітку «1-так».

Після цього відомості про страховий стаж працівника ви зможете відобразити в таблиці 7 Звіту.

Якщо у вас за поточний місяць немає даних для заповнення таблиці 7, то її формувати не потрібно.

Інвалідність

Працівник закладу охорони здоров’я, що має право на пенсію за вислугу років, повідомив про те, що йому встановлена інвалідність. Чи потрібно цю інформацію якось відображати в таблиці 7 ЄСВ-звіту?

Інформацію про встановлення працівникові інвалідності ви відображатимите в таблиці 6 Звіту за формою № Д4, зазначивши відповідний код застрахованої особи в графі 9.

А ось у таблиці 7 ані Порядком, ані самою формою бланка не передбачено будь-яке відображення інформації про інвалідність працівника. Цей факт ніяк не вплине на зарахування періоду роботи до спецстажу.

Відповідно код підстави для обліку спецстажу працівникові охорони здоров’я, про яку йшлося в запитанні, залишиться тим самим — ЗПЗ055Е1 (див. додаток 3 до Порядку № 435).

Дні чи години?

Який порядок заповнення граф 12 «Кількість днів» і 13 «Кількість годин, хвилин»? Потрібно заповнювати одночасно обидві графи чи обрати один із цих реквізитів?

Роботодавці заповнюють тільки одну з двох граф таблиці 7: або 12, або 13. Вибір залежить від варіанта обліку робочого часу, встановленого у страхувальника для конкретної застрахованої особи.

Так, якщо робочий час обліковують, наприклад, у днях, то кількість фактично відпрацьованих днів в умовах праці, що дають підстави для нарахування спецстажу, проставляють у графі 12. При цьому графа 13 залишається не заповненою (у паперовому варіанті прокреслюється).

Військова служба

Чи потрібно роботодавцеві відображати в таблиці 7 період військової служби (строкової або за контрактом) працівника установи?

Ні, у період військової служби інформація про працівника, чия трудова діяльність давала підстави для зарахування періодів роботи до спецстажу, не відображається роботодавцем-страхувальником у таблиці 7 Звіту за формою № Д4.

Дані про цей період будуть внесені за місцем служби.

Відпустка/непрацездатність

Музичний керівник дошкільного навчального закладу в жовтні не відпрацював жодного дня у зв’язку з хворобою та подальшим виходом у відпустку. Чи потрібно відомості щодо нього відображати в таблиці 7, сформованій за такий місяць?

Так, потрібно. Адже в період хвороби і відпустки трудові відносини з працівником не припиняються.

До речі, якщо застрахована особа, прийнята на посаду, робота на якій зараховується до спецстажу, весь місяць перебувала в трудових відносинах із роботодавцем, то в графі 10 таблиці 7 Звіту за формою № Д4 слід проставити «01» (перше число місяця), а в графі 11 — «31» (останнє число жовтня).

Інформацію в графі 12 (13) також зазначаємо виходячи з розрахунку повністю відпрацьованого місяця.

Переведення

У поточному місяці працівника перевели на посаду, робота на якій зараховується до спецстажу. Як це відобразити у Звіті за формою № Д4?

Розпочнемо з таблиці 5 Звіту за формою № Д4. Інформація про закінчення роботи на попередній посаді і початок роботи на новій посаді обов’язково відображається в таблиці 5.

У таблиці 6 суму заробітної плати, нарахованої працівникові за фактично відпрацьований час на посаді, робота на якій зараховується до спецстажу, відображаєте в окремому рядку, проставляючи в графі 23 ознаку «1-так».

У таблиці 7 в графі 10 зазначаєте дату початку роботи на посаді, за якою розраховується спецстаж. Ця дата повинна збігатися з датою, зазначеною в графі 11 «дата початку» таблиці 5 Звіту з ЄСВ за рядком з інформацією про початок роботи працівника на новій посаді.

Питання атестації

Чи завжди мають бути заповнені графи 15 і 16 таблиці 7 Звіту за формою № Д4?

Графи 15 «№ наказу про проведення атестації робочого місця» і 16 «Дата наказу про проведення атестації робочого місця» страхувальники заповнюють тільки тоді, коли для віднесення періодів роботи до спецстажу потрібне проведення атестації.

Так, наприклад, ці графи заповнюють страхувальники-роботодавці за працівниками, зайнятими на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Cписком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Cписком № 2 (ср. ).

А ось, припустимо, за рядками з інформацією на керівників гуртків, секцій, студій позашкільних навчальних закладів графи 15 і 16 залишаються незаповненими.

Відпустка до 3 (6) років і відомості про спецстаж

Учитель-логопед дошкільного навчального закладу йде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи потрібно продовжувати відображати інформацію про неї в таблиці 7 Звіту за формою № Д4?

Так, потрібно. При цьому врахуйте цікавий момент.

Дані щодо звичайних працівників, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до 3 (6) років та яким у поточному місяці не нараховуються виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ, страхувальники у таблиці 6 не відображають.

Проте між таблицями 6 і 7 Звіту за формою № Д4 є контроль. Тому для коректного відображення відомостей за працівницею із спецстажем дійте так.

У таблиці 6 формуємо рядок без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах. При цьому в графі 23 зазначається ознака «1-так».

У таблиці 7 заповнюємо рядок з кодом, який відповідає займаній нею посаді. Це важливий момент.

Адже на практиці часто бухгалтери помилково зазначають код підстави ПСД003Б1 «Час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку». Не допускайте таких помилок.

Виправлення помилок

При формуванні Звіту за формою № Д4 припустилися помилок. У результаті за одним працівником відомості не були відображені в таблиці 7, а за іншим — неправильно зазначений код підстави для обліку спецстажу. Як виправити?

Якщо помилки в таблиці 7 виявили до закінчення граничного строку подання звітності з ЄСВ, то вам необхідно повторно сформувати та подати у повному обсязі Звіт № Д4 з правильними показниками.

Чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий вами до закінчення граничного строку подання звітності (п. 1 розд. V Порядку № 435).

Підкреслимо: заново формувати та подавати необхідно весь Звіт з ЄСВ з усіма таблицями із статусом «початкова», а не тільки таблицю 7, в якій були виявлені помилки. Якщо помилки виявили після закінчення граничного строку подання пенсійної і ЄСВ-звітності, то діємо так.

Щоб доповнити забутими відомостями, формуємо та подаємо за період, в якому припустилися помилки, Звіт, що містить:

• таблицю 7, із зазначенням типу форми «додаткова», із забутими відомостями;

• титульний аркуш (перелік таблиць звіту) із зазначенням типу форми «додаткова».

Виправляти помилку в коді підстави для обліку спецстажу необхідно так.

Формуємо виправляючий звіт за той період, в якому припустилися помилки. Він складатиметься з титульного аркуша (перелік таблиць звіту) з типом форми «скасовуюча» і двох таблиць 7.

Перша таблиця — з типом форми «скасовуюча». У ній повторюємо рядок з раніше відображеними неправильними відомостями за працівниками.

У другій таблиці 7 з типом форми «початкова» зазначаємо правильні відомості. Звіт подаємо до податкової.

Важливо! Таблиці із статусами «скасовуюча» і «додаткова» за один і той же звітний період завжди подаються з окремими титульними аркушами (як два окремі звіти) (п. 6 розд. V Порядку № 435).

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ ТА СКОРОЧЕННЯ

Закон № 1788 — Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Постанова № 909постанова КМУ «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.93 р. № 909.

Список № 1, Список № 2Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах; Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461.

Порядок № 435Порядок формування та надання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Звіт з ЄСВ — Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі