Теми статей
Обрати теми

Строк переказу коштів за двома реквізитами «Код банку» та «Рахунок» продовжено

В Україні запроваджено міжнародний номер банківського рахунку за стандартом IBAN, що є важливим кроком у розвитку платіжної системи країни. З 05.08.2019 р. усі банки відкривають клієнтам нові рахунки лише за стандартом IBAN, а чинні рахунки поступово (до 31.10.2019 р.) змінюють відповідно до вимог цього стандарту.

Сьогодні банки приймають до виконання документи на переказ коштів клієнтів, у яких заповнено або два реквізити «Код банку» та «Рахунок», або рахунок за стандартом IBAN.

Статистика Нацбанку підтверджує позитивну динаміку використання клієнтами рахунків за стандартом IBAN. Так, станом на 01.10.2019 р. кількість початкових платежів за стандартом IBAN у системі електронних платежів НБУ становить 61 % від загальної кількості здійснених платежів.

Разом з тим, у зв’язку зі зверненням Держказначейської служби для забезпечення виконання бюджетних програм в повному обсязі, Нацбанк ухвалив рішення про продовження до 12 січня 2020 року можливості заповнення двох реквізитів у документах на переказ коштів.

Тобто включно до 12 січня 2020 року банки прийматимуть до виконання документи на переказ коштів, у яких заповнено або два реквізити «Код банку» та «Рахунок», або рахунок за стандартом IBAN, а з 13 січня 2020 року — виключно рахунок за стандартом IBAN.

Таке рішення передбачено постановою Правління НБУ «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 року № 162» від 26.09.2019 р. № 118, що набрало чинності з 02.10.2019 р.

Оплата праці держслужбовців зміниться із 2020 року

Із 25.09.2019 р. служби персоналу держорганів почали застосовувати більшість норм Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 р. № 117-IX. Цей Закон не лише відкоригував порядок прийняття та звільнення держслужбовців, але й змінив їх умови оплати праці. Зокрема, починаючи із 25.09.2019 р. із структури зарплати держслужбовців виключили виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків:

• тимчасово відсутнього держслужбовця у розмірі 50 % посадового окладу тимчасово відсутнього держслужбовця;

• за вакантною посадою держслужби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.

Більш радикальні зміни відбудуться із 01.01.2020 р. Серед них такі:

1. До премій держслужбовця додали місячну/ квартальну премію за належне виконання умов контракту (у разі його укладення).

2. Порядок формування фонду оплати праці держслужбовців у держоргані, а також порядок преміювання держслужбовців затверджуватиме Кабмін.

Замість групи оплати праці держслужбоців Закон № 117-IX зазначає, що держоргани поділяються на 5 рівнів.

Схема посадових окладів на посадах держслужби та умови оплати праці держслужбовців, з якими укладатимуть контракти, визначить Уряд за поданням НАДС.

Мінімальний розмір посадового окладу у держорганах найнижчого рівня не може бути менше двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас Уряд може встановлювати додаткові коригуючі коефіцієнти оплати праці для різних держорганів.

3. Компенсацію за роботу із державною таємницею виплачуватимуть у розмірі та порядку, визначених Урядом.

4. Кабміну доручили до 1 січня 2020 року:

прийняти нормативно-правові акти, які визначатимуть підкатегорії посад державної служби;

затвердити класифікації (каталог) посад на держслужбі, схеми посадових окладів на 2020 рік з урахуванням підкатегорій посад держслужби та рівнів держорганів.

Із 01.01.2020 р. норми і положення законів, якими визначено розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників держорганів, застосовуватимуть у порядку та розмірах, установлених Урядом.

Кабмін спростив процедуру проведення конкурсу на зайняття посад держслужби

Змінами, внесеними постановою КМУ від 25.09.2019 р. № 844 до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 246, передбачається, зокрема:

• можливість подання інформації для участі у конкурсі в електронній формі через Єдиний портал вакансій держслужби;

• перевірка документів здійснюватиметься лише для переможців конкурсу;

• самостійне оприлюднення на Єдиному порталі вакансій держслужби службами управління персоналом держорганів, оголошення про конкурси на посади держслужби;

• можливість визначати Комісією з питань вищого корпусу держслужби або конкурсною комісією не більше п’яти кандидатур для визначення переможця (переможців) конкурсу суб’єктом призначення.

Постанова № 844 набрала чинності 26.09.2019 р.

В Україні створена перша централізована закупівельна організація

Кабмін розпорядженням від 25.09.2019 р. № 846-р визначив держустанову «Професійні закупівлі» централізованою закупівельною організацією для проведення тендерів та закупівель за рамковими угодами товарів і послуг (крім поточного ремонту) для замовників.

Протягом 2017 — 2018 років, у рамках реалізації пілотного проекту, установа «Професійні закупівлі» (cpb.org.ua) виконувала функції централізованої закупівельної організації. Тож, враховуючи знання та досвід проведення тендерів в інтересах інших замовників та позитивні результати від реалізації вищезгаданого пілотного проекту, ця державна установа буде продовжувати виконувати функції централізованої закупівельної організації в інтересах замовників, які виявили бажання передати функцію закупівель до державної установи «Професійні закупівлі».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі