Теми статей
Обрати теми

Академстипендія та «дитячі гроші»: виплачуємо учениці ЗПТО

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
До закладу професійно-технічної освіти за денною формою навчання за державним замовленням прийнято ученицю, яка має дитину 2 років. Учениця отримує щомісячну допомогу при народженні дитини. Чи можна виплачувати їй академічну стипендію?

Призначення та виплата стипендій особам, які навчаються в закладах освіти, регулюються Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

У п. 7 цього Порядку прописана спеціальна норма, згідно з якою стипендіатам, що мають дітей віком до 3 років і продовжують навчання за денною формою, виплачуються щомісячна допомога, передбачена законодавством, і стипендія, призначена згідно з цим Порядком.

Порядок призначення академічних стипендій учням закладів професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) встановлено пп. 24 — 32 Порядку № 882.

У загальному випадку на призначення академічної стипендії впливає середній бал успішності учнів за результатами семестрового контролю. Це правило не стосується учнів першого року навчання до першого семестрового контролю. Їм академічна стипендія призначається у мінімальному розмірі.

ВАЖЛИВО! Порядок № 882 не містить норми, яка б забороняла чи обмежувала виплату стипендії учням (студентам, аспірантам, докторантам, курсантам), які отримують допомогу «на дитину».

Водночас відповідно до п.п. 4 п. 7 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751), жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за її вибором. Тобто вагітна учениця має зробити вибір, яку виплату вона бажає отримувати за «декретний» період — стипендію або державну допомогу по вагітності та пологах.

Можливо, саме ця норма посіяла зерно сумніву стосовно одночасної виплати академічної стипендії та «дитячих грошей». Однак у ситуації, що розглядається, учениця отримує допомогу при народженні дитини, а не допомогу по вагітності та пологах. Тож обмеження, встановлене п.п. 4 п. 7 Порядку № 1751, у цьому випадку не застосовується.

Процедура надання допомоги при народженні дитини регламентована пп. 10 — 16 Порядку № 1751. Допомога надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання. Допомога при народженні дитини надається у розмірі 41280 грн. (у тому числі цьогоріч). Виплата допомоги проводиться одноразово у сумі 10320 грн., решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 грн. щомісяця).

Проаналізувавши всі вищенаведені норми, можна зробити такий висновок: учениця ЗПТО може одночасно отримувати і щомісячну допомогу при народженні дитини, і академічну стипендію (за результатами семестрового контролю).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі