Теми статей
Обрати теми

Навчання у двох вишах: скільки належить відпусток?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник заочно навчається одразу у двох вишах: в університеті на 3 курсі та в академії на 4-му. Він вже оформив додаткову оплачувану навчальну відпустку для здачі сесії в університеті на 12 календарних днів з 30.09.2019 р. по 11.10.2019 р. Тепер він бажає скористатися додатковою оплачуваною відпусткою у зв’язку із навчанням в академії тривалістю 20 календарних днів з 21.10.2019 р. Чи можна надавати навчальну відпустку двічі, якщо працівник навчається у двох вишах одночасно?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у закладі професійно-технічної освіти (ЗПТО) закріплено в ст. 213 КЗпП і ст. 14 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), а при суміщенні роботи і навчання в закладі вищої освіти (ЗВО) — у ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки.

Конкретна тривалість оплачуваної навчальної відпустки залежить від типу навчального закладу, рівня його акредитації, форми навчання (вечірня, заочна), а також курсу, на якому навчається працівник.

Так, тривалість навчальної відпустки у зв’язку з навчанням у ЗПТО становить 35 календарних днів протягом навчального року (ст. 213 КЗпП і ст. 14 Закону про відпустки). Таку відпустку надають виключно для підготовки і складання іспитів. А ось для студентів ЗВО при визначенні тривалості навчальної відпустки слід враховувати такі показники:

Період, на який надається навчальна відпустка

Форма навчання і рівень акредитації ЗВО

Тривалість навчальної відпустки

Настановні заняття, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів:

• студентів I і II курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

10 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

20 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

30 календарних днів

• студентів III і подальших курсів

Вечірня, I і II рівні акредитації

20 календарних днів

Вечірня, III і IV рівні акредитації

30 календарних днів

Заочна (незалежно від рівня акредитації)

40 календарних днів

Державні іспити

Вечірня і заочна (незалежно від курсу навчання студента і рівня акредитації ЗВО)

30 календарних днів

Підготовка і захист дипломного проекту (роботи)

Вечірня і заочна, I і II рівні акредитації

2 місяці

Вечірня і заочна, III і IV рівні акредитації

4 місяці

Працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту в закладах післядипломної освіти і ЗВО, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, навчальну оплачувану відпустку надають тієї ж тривалості, що й студентові 3 і вище курсів ЗВО відповідного рівня акредитації.

Підготовка і складання вступних іспитів в аспірантуру (з відривом і без відриву від виробництва)

10 календарних днів на кожен іспит (1 раз на рік)

Успішне виконання індивідуального плану підготовки при навчанні в аспірантурі без відриву від виробництва

30 календарних днів

Для оформлення навчальної відпустки необхідні:

1) довідка-виклик із закладу освіти (починаючи з 2019/2020 навчального року за новою формою № Н-5.01, затвердженою наказом МОН від 13.02.2019 р. № 179);

2) заява працівника на ім’я керівника установи про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. У ній працівник обов’язково зазначає дату початку навчальної відпустки та її тривалість (вона повинна відповідати періоду, зазначеному у довідці-виклику).

Саме на підставі цих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. Для цього можна скористатися типовою формою № П-3, затвердженою наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ).

Пам’ятайте: додаткова навчальна відпустка не належить до виду щорічних (ст. 4 Закону про відпустки). А це означає, що на порядок надання такої відпустки не поширюються правила надання щорічних відпусток. Тобто навчальну відпустку:

• не подовжують на святкові та неробочі дні;

• не подовжують і не переносять на дні тимчасової непрацездатності;

• не компенсують при звільненні;

• надають незалежно від тривалості роботи протягом першого року роботи в установі.

Як бачимо, нормативно-правові акти (КЗпП, Закон про відпустки) не містять обмежень щодо надання додаткових оплачуваних навчальних відпусток працівникам, які навчаються одразу у двох і більше навчальних закладах. Також на нормативному рівні не встановлено заборони на надання таких відпусток при навчанні працівника (за заочною або вечірньою формою навчання) одразу на двох факультетах навчального закладу. Отже, на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, держіспитів, підготовки та захисту дипломної роботи роботодавець має надати та оплатити в повному обсязі навчальні відпустки як в одному, так і в іншому навчальному закладі.

Головне у цьому: дотримано умови для надання додаткових оплачуваних навчальних відпусток та період такої відпустки в одному навчальному закладі не збігається з періодом навчальної відпустки в іншому навчальному закладі.

Таким чином, працівник має право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку із навчанням як в університеті, так і в академії. Оскільки період додаткової оплачуваної навчальної відпустки в університеті (з 30.09.2019 р. по 11.10.2019 р.) не накладається на період такої ж відпустки в академії (з 21.10.2019 р. по 09.11.2019 р.), то роботодавець зобов’язаний надати працівнику додаткову оплачувану навчальну відпустку для здачі сесії в обох вишах (за умови документального підтвердження їх надання). Також зазначимо, що на 2019/2020 навчальний рік працівнику як студенту-заочнику 3 курсу університету може бути надано додаткову оплачувану навчальну відпустку максимальною тривалістю 40 календарних днів, так і окремо як студенту-заочнику 4 курсу академії — максимальною тривалістю 40 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі