Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець на навчанні: зберігаємо посаду та зараховуємо до стажу

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Держслужбовець проходить навчання за денною формою за держзамовленням у Національній академії держуправління при Президентові України. Чи зберігається за ним на час навчання посада та зарплата у держоргані? Чи слід зараховувати час навчання до стажу держслужби?

Спочатку скажемо кілька слів про навчання держслужбовців у Національній академії державного управління при Президентові України (далі — Нацакадемія).

Положення про прийом слухачів до Національної академії державного управління при Президентові України затверджено постановою КМУ від 01.04.2013 р. № 255 (далі — Положення № 255). Нацакадемія є головним закладом вищої освіти у системі підготовки та підвищення кваліфікації фахівців за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування». Нацакадемія здійснює підготовку:

• за денною формою навчання держслужбовців, посади яких належать до 1 — 9 групи оплати праці, та посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесені до першої — сьомої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

• за вечірньою та заочною (дистанційною) формами навчання держслужбовців, посади яких належать до 1 — 5 групи оплати праці, голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесені до першої — четвертої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Організація навчання слухачів у Нацакадемії здійснюється за держзамовленням і договорами між Нацакадемією та замовниками на умовах, що визначаються такими договорами. Строк навчання слухачів становить 16 місяців.

Згідно з умовами, описаними у запитанні, держслужбовець навчається за денною формою за держзамовленням. Тож далі будемо розглядати норми, пов’язані саме із такою формою навчання.

Так, на навчання за денною формою за держзамовленням приймаються особи, які перебувають на держслужбі або службі в органах місцевого самоврядування та обіймають посади держслужби, що належать до 1 — 9 групи оплати праці або віднесені до першої — сьомої категорії посад в органах місцевого самоврядування, мають стаж держслужби або служби в органах місцевого самоврядування не менш як 1 рік на момент подання документів до приймальної комісії (п. 3 Положення № 255).

На навчання за держзамовленням не приймаються особи, що раніше навчалися за держзамовленням і отримали документ про вищу освіту встановленого зразка освітнього ступеня магістра за спеціальностями галузі знань «Державне управління», а також за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування» або за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Управління та адміністрування».

Чи зберігається за держслужбовцем посада та зарплата на період його навчання у Нацакадемії?

Згідно з п. 21 Положення № 255 на час навчання держслужбовця, посадової особи місцевого самоврядування за денною формою за держзамовленням у Нацакадемії посада, яку вони займали до навчання (крім виборних посад), може займатися іншою особою лише на умовах строкового трудового договору та не є вакантною.

Зауважимо, що у разі навчання за договором (за кошти фізичних чи юридичних осіб) подібної норми про збереження посади не передбачено.

Також відповіді на питання професійного навчання держслужбовців за денною формою за державним замовленням надали фахівці НАДС у роз’ясненні від 20.08.2018 р. № 55-р/з.

Так, згідно із ч. 1, 2 та 7 ст. 48 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889) держслужбовцям створюються умови для підвищення рівня професійної компетентності шляхом професійного навчання, яке проводиться постійно.

Професійне навчання держслужбовців проводиться за рахунок коштів держбюджету та інших джерел, не заборонених законодавством, через систему підготовки, перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації, зокрема в галузі знань «Публічне управління та адміністрування», у встановленому законодавством порядку в навчальних закладах, установах, організаціях незалежно від форми власності, які мають право надавати освітні послуги, у тому числі за кордоном.

На строк професійного навчання за держслужбовцем зберігаються його посада та зарплата.

Таким чином, держслужбовець не припиняє державну службу, а його направляють на навчання, на час якого за ним зберігається посада. Інша особа призначається на таку посаду на умовах строкового трудового договору на час навчання держслужбовця (п. 21 Положення № 255).

Отже, на період навчання держслужбовця за денною формою за держзамовленням його трудова книжка зберігається за місцем роботи.

При цьому, на думку НАДС, під збереженням зарплати розуміється збереження встановленої наказом (розпорядженням) керівника держслужби в держоргані зарплати (посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг тощо). Разом з тим Законом № 889 та Положенням № 255 не передбачено виплати зарплати одночасно з виплатою стипендії держслужбовцям, направленим на навчання. Тобто у період навчання зберігається встановлений розмір зарплати, а не її виплата.

Тепер розберемо питання щодо зарахування періоду навчання в Нацакадемії до стажу держслужби. У п. 22 Положення № 255 наведена норма, яка регулює це питання. Так, час навчання в Нацакадемії за денною формою зараховується випускникам Нацакадемії до стажу держслужби або служби в органах місцевого самоврядування. Однак для цього є умова: зарахування проводиться, якщо до вступу до Нацакадемії вони перебували на держслужбі або службі в органах місцевого самоврядування і не пізніше 75 днів після закінчення навчання, крім випадків, установлених законом, розпочали роботу у відповідному органі, установі.

Це підтверджує також норма з п. 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229. Згідно з цією нормою до стажу держслужби зараховуються, зокрема, — час професійного навчання держслужбовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на держслужбу (крім випадків, установлених законом).

Крім часу самого навчання при виконанні зазначених вище умов, до стажу зараховується також час відпустки, що надається випускникам згідно з п. 32 Положення № 255. Так, слухачам, які закінчили навчання за денною формою за держзамовленням і отримали документ про вищу освіту встановленого зразка освітнього ступеня магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування», надається відпустка на 30 календарних днів та виплачується місячна стипендія за рахунок стипендіального фонду.

Отже, за умови, що держслужбовець до навчання перебував на держслужбі та не пізніше 75 днів після закінчення навчання (не відпустки) приступає до роботи, час навчання та відпустки зараховується до стажу держслужби.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі