Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення в бухобліку коштів, відшкодованих за договором страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності

Міністерство фінансів України
Лист від 31.07.2019 р. № 35120-14-5/19610

Міністерство фінансів України розглянуло лист Державної казначейської служби України <…> щодо порядку зарахування та відображення в бухгалтерському обліку коштів, відшкодованих за договором страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності внаслідок пожежі, яка сталась у квітні 2019 року <…>, та повідомляє.

Відповідно до пункту 10 Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 р. № 116, із сум, стягнутих відповідно до цього Порядку, здійснюється відшкодування збитків, завданих підприємству, установі і організації з урахуванням фактичних витрат підприємства на відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення. Залишок коштів перераховується до державного бюджету.

Для зарахування у дохід держави залишку зазначених коштів пропонуємо використати код класифікації доходів бюджету 24060300 «Інші надходження», який відповідно до статті 29 Бюджетного кодексу України є джерелом формування загального фонду державного бюджету.

Відображення в бухгалтерському обліку надходження коштів, відшкодованих по договору страхування за втрачені товарно-матеріальні цінності, може здійснюватися відповідно до пункту 1.29 Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2015 р. № 1219.

Разом з тим суб’єкти державного сектору у разі потреби можуть застосовувати кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями, що не передбачена Типовою кореспонденцією субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами із збереженням єдиних методологічних засад, визначених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі та іншими нормативно-правовими актами з бухгалтерського обліку в державному секторі, яка визначається у розпорядчому документі про облікову політику.

В. о. державного секретаря О. Богачова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі