Теми статей
Обрати теми

Коли колега у щорічній відпустці: доплата спеціалістам ОМС за виконання обов’язків

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Відгадайте: які запитання найчастіше виникають у бухгалтера влітку? Так, вірно, «відпускні». З одним із таких запитань звернулись до редакції нашого журналу.

Воно звучало так:

«Спеціаліст міської ради йде в щорічну основну відпустку. На час його відсутності виконання обов’язків покладається на іншого спеціаліста. Чи можна у цьому випадку встановити спеціалісту, що виконує обов’язки свого колеги, доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника?».

Начебто відповідь на поверхні: можна, адже за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника передбачена доплата згідно з нормами трудового законодавства. Але не все так просто.

Пояснимо чому.

Відповідно до п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) спеціалістам і службовцям (крім заступників керівників органів виконавчої влади, прокуратури, судів та інших органів, керівників структурних підрозділів та їх заступників) встановлюється доплата:

• за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників таких самих категорій персоналу (у разі відсутності внаслідок тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, у частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку чи у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку) — до 50 % посадового окладу за основною роботою з використанням для цього до 50 % посадового окладу відсутнього працівника;

• за виконання обов’язків тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу — у розмірі різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу (без урахування надбавок та доплат) і посадовим окладом працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу, у разі, коли працівник, що виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника структурного підрозділу, не є його заступником.

У згаданих нормах постанови № 268 наведено перелік причин відсутності працівника, при виконанні обов’язків якого іншому працівникові виплачується доплата у розмірі до 50 % посадового окладу:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка без збереження заробітної плати;

• відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами;

• частково оплачувана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

• відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

Щорічна відпустка у цьому переліку не зазначена. При цьому інших норм, які б передбачали встановлення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника саме в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС), немає.

Тому виникає запитання: чи можна встановити доплату, передбачену п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268, спеціалісту ОМС, який буде виконувати обов’язки тимчасово відсутнього колеги у зв’язку з його перебуванням у щорічній (основній, додатковій) відпустці?

Із цим запитанням ми звернулись до Мінсоцполітики. І отримали офіційну відповідь на нього.

У листі від 21.08.2019 р. № 1177/0/206-19 фахівці «працеоплатного» відомства для початку процитували норми п. 2 постанови № 268 стосовно встановлення 50-відсоткової доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників таких самих категорій персоналу. А після цього зазначили, що під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядженням, відпусткою, виконанням громадських обов’язків тощо, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада). Працівники виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника одночасно з виконанням своїх основних обов’язків у межах встановленої графіком роботи тривалості робочого дня.

І хоча прямої відповіді фахівці Мінсоцполітики не надали, їх точка зору нам цілком зрозуміла: якщо працівник перебуває у відпустці (незалежно від її виду), а інший працівник його замінює, то має місце виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (у законодавчому розумінні із усіма «наслідками»).

Це також стосується й заміни спеціаліста ОМС, який знаходиться у щорічній основній відпустці.

Інакше кажучи, не зважаючи на те, що у п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 щорічна відпустка не згадана, однак її також слід відносити до переліку причин відсутності працівника, при виконанні обов’язків якого іншому працівникові виплачується доплата у розмірі до 50 % посадового окладу.

До того ж на допомогу приходять загальні норми трудового законодавства. Адже відповідно до ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Працівник повинен розуміти, що на час виконання обов’язків він:

1) не звільняється від основної роботи, що передбачена його трудовим договором;

2) виконує додаткові обов’язки протягом робочого дня (зміни) з дотриманням нормальної тривалості робочого часу, установленої КЗпП;

3) погоджується на збільшення трудового навантаження;

Практична порада! Отримайте від працівника, що замінює колегу-відпускника, письмову заяву зі згодою виконувати додаткові обов’язки. На підставі цієї заяви видайте відповідний наказ (розпорядження). У ньому зазначте назву посади (професії), за якою працівник виконуватиме обов’язки свого тимчасово відсутнього колеги, і розмір установленої доплати. З наказом ознайомте працівника під підпис.

Запис про виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника до трудової книжки не вносять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі