Теми статей
Обрати теми

Педагог-сумісник: чи виплачувати щорічну грошову винагороду та надбавку «за престижність»?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
У закладі професійно-технічної освіти майстер виробничого навчання працює за сумісництвом на 0,5 ставки. Чи можна виплачувати такому працівнику надбавку за престижність педагогічної праці та щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків?

Надбавка за престижність педагогічної праці

Для відповіді на першу частину поставленого запитання звернемось до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373), якою встановлено порядок виплати та розмір надбавки за престижність праці педагогічним працівникам.

Відповідно до абз. 1 п. 1 цієї постанови надбавка «за престижність» педагогічним працівникам установлюється у розмірі від 5 до 30 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Розмір такої надбавки встановлюється керівником закладу у межах фонду оплати праці (абз. 2 п. 1 постанови № 373). Конкретний її розмір установлюють відповідно до особистого внеску працівників у загальні результати роботи (див. лист МФУ від 21.05.2014 р. № 31-07110-05-3/12293).

Зазначимо, що встановлення надбавки за престижність педагогічної праці передбачено усім педагогічним працівникам закладів освіти, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Кого відносять до педагогічних працівників, можна дізнатися, зазирнувши до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

У цьому Переліку зазначена також й посада майстра виробничого навчання. А це означає, що такий працівник належить до педагогічних. Отже, й надбавка за престижність педагогічної праці йому відповідно до постанови № 373 передбачена.

Надбавку за престижність педагогічної праці встановлюють до посадового окладу (ставки зарплати), визначеного з урахуванням підвищень та незалежно від установлених надбавок і доплат.

Крім того, «престижна» надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується педагогічним працівником. Якщо педпрацівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченою ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшуватиметься або збільшуватиметься пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

Як бачимо, обмежень щодо виплати надбавки «за престижність» педпрацівникам-сумісникам постановою № 373 не передбачено. Тому таку надбавку правомірно встановлювати як за основною посадою, так і за сумісництвом.

Додатковим аргументом такому твердженню є норми Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Так, відповідно до п. 1 цього Положення сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Працівникові-суміснику оплата праці провадиться за фактично виконану роботу (п. 5 Положення № 43). Тобто незалежно від того, який розмір зарплати та надбавки, доплати (підвищення) працівник одержує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади, якщо чинним законодавством не визначено заборони на виплату окремих видів надбавок, доплат.

Резюмуємо: надбавку за престижність педагогічної праці встановлюють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Тому майстер виробничого навчання, який працює у закладі професійно-технічної освіти (далі — ЗПТО) за сумісництвом, має право на встановлення надбавки «за престижність». При цьому, як вже було зазначено, конкретний розмір такої надбавки (у діапазоні від 5 до 30 %) визначає керівник закладу освіти у межах фонду оплати праці.

Щорічна грошова винагорода

Щодо можливості виплати щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам, які працюють за сумісництвом, зазначимо таке.

Надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків в розмірі до одного посадового окладу передбачено для педпрацівників ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Умови її виплати врегульовані Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Зазначимо, що дія Порядку № 898 поширюється на педпрацівників, які займають посади згідно з Переліком № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів і установ освіти (як ми вже з’ясували, посада «майстер виробничого навчання» наявна у цьому Переліку).

Згідно з п. 1 Порядку № 898 щорічна грошова винагорода виплачується педагогічним працівникам дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти чи методичних установ, крім тих, які працюють у навчальному закладі чи методичній установі за сумісництвом.

Як бачимо, норми Порядку № 898 містять пряму заборону на виплату грошової винагороди педпрацівникам-сумісникам.

Тому педагогам, які працюють за сумісництвом, щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків не надається. Вона виплачується лише за основним місцем роботи (див. лист Мінпраці від 24.07.2008 р. № 481/13/84-08).

Отже, майстер виробничого навчання, який працює у ЗПТО за сумісництвом, не може розраховувати на виплату щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі