Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕП

Дуброва Ярослава, консультант з питань публічних закупівель
Голова тендерного комітету та його члени не мають оформленого КЕП на момент затвердження плану закупiвель. Як діяти у такому випадку, адже цей документ необхідно оприлюднити протягом 5 днів? Чи можна накладати КЕП керівника організації на позиції плану закупівель під час їх публікації в електронній системі Prozorro?

Як передбачено ч. 1 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2020 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922), закупівлю здійснюють відповідно до річного плану. Річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюють на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель протягом 5 днів з дня їх затвердження.

При цьому для організації та проведення процедур закупівель замовник утворює тендерний комітет (комітети) або визначає уповноважену особу (осіб) (ч. 1 ст. 11 Закону № 922).

Водночас до функцій тендерного комітету або уповноваженої особи (осіб) належить, зокрема, планування закупівлі, складання та затвердження річного плану закупівель, а також забезпечення оприлюднення інформації щодо публічних закупівель відповідно до Закону № 922.

Зауважте, що відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону № 922 відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу, несуть голова та секретар тендерного комітету замовника або уповноважена особа (особи).

При цьому форма річного плану закупівель для її оприлюднення в електронній системі закупівель Prozorro затверджена наказом Мінекономрозвитку від 22.03.2016 р. № 490 (далі — наказ № 490).

Як передбачено п. 2 цього наказу, формами документів затверджуються обов’язкові поля, що замовники заповнюють шляхом унесення в них наявної інформації в електронній системі закупівель.

У разі необхідності замовник може зазначити додаткову інформацію про закупівлю, якщо заповнить необов’язкові поля, передбачені системою. Після внесення усієї обов’язкової інформації, передбаченої формою документа, на неї накладають кваліфікований електронний підпис (КЕП) посадової особи.

При цьому наказ № 490 не розшифровує, КЕП якої саме посадової особи має бути накладено на форму документа, що затверджена цим наказом, в тому числі й на річний план закупівель.

З одного боку, Законом № 922 передбачено, що оприлюднення документів віднесено до функцій тендерного комітету та уповноваженої особи. При цьому відповідальність за повноту й достовірність інформації, що оприлюднюється в електронній системі закупівель, несуть голова та секретар комітету замовника або уповноважена особа. Тому радимо, щоб в цій ситуації КЕП на документи, які оприлюднюють в Prozorro, зокрема й на річний план закупівель, все ж таки наклав секретар комітету, який здійснює таке оприлюднення.

З іншого боку, якщо ані секретар, ані голова комітету, що якраз має місце в нашій ситуації, не мають наразі оформленого КЕП, то можна відкласти планування закупівель до моменту, поки не буде оформлено такий підпис.

Разом з тим, якщо чекати неможливо, то зважаючи на те, що керівник установи, організації несе відповідальність за всю господарську діяльність такої установи, організації, та враховуючи те, що наказ № 490 не конкретизує, яка саме особа має накладати КЕП на форми документів у Prozorro, такий КЕП може накласти й керівник.

Водночас радимо якомога швидше оформити КЕП секретарю комітету та ще одному члену комітету, який зможе виконувати функції секретаря у разі його відсутності.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X передбачена адміністративна відповідальність за неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства, — накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб від 700 до 1000 нмдг (тобто від 11900 до 17000 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі