Теми статей
Обрати теми

Соцпрацівник → соцробітник: переведення & суміщення

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У штатному розписі терцентру є вакантна посада соціального робітника. У зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та впровадженням карантину є необхідність посилити допомогу громадянам похилого віку, з якими укладено договори на обслуговування. Чи можна тимчасово перевести соціального працівника на посаду соціального робітника або оформити йому суміщення посад?

Як свідчить статистика захворюваності на вірус COVID-19 (коронавірус), до групи ризику потрапляють саме люди похилого віку.

А ця категорія населення є клієнтами територіальних центрів соціального обслуговування населення (далі — терцентри). Такий висновок підтверджує п. 2 Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417.

Відповідно до положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги» (затверджений наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518), соціальний робітник виконує під керівництвом соціального працівника, фахівця із соцроботи або фахівця із соцдопомоги вдома комплекс заходів щодо надання соціальних послуг отримувачам соцпослуг з урахуванням їхніх індивідуальних потреб та відповідно до державних стандартів соцпослуг. Надає допомогу у веденні домашнього господарства, самообслуговуванні, пересуванні по квартирі, оформленні документів, здійсненні комунальних платежів та інших послуг, написанні та відправленні поштової кореспонденції, оброблюванні присадибних ділянок (для сільської місцевості), забезпеченні технічними засобами реабілітації та навчанні навичкам користування ними, організації взаємодії з іншими фахівцями та службами.

При цьому соціальний працівник керує діяльністю соціальних робітників. Готує для укладання із отримувачем соціальних послуг договір про надання соціальних послуг. Оформляє необхідні документи для отримання соціальних послуг.

Переведення на іншу посаду

Схема тарифних розрядів посад (професій) працівників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) наведена у п.п. 2.2.12 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Соціальному робітнику встановлюється 6 тарифний розряд, а соціальному працівнику — 8 — 10 тарифний розряд в залежності від кваліфкатегорії.

З огляду на це питання: а чи потрібно за працівником два тижні зберігати його попередній середній заробіток за вищеоплачуваною посадою?

Відповідно до ст. 114 КЗпП такий «бонус» буде лише у випадку, коли працівника переводять на іншу постійну (а не тимчасову) нижчеоплачувану роботу. Крім того, лише той факт, що посадовий оклад став менший, ще не дає права на збереження середнього заробітку. Тут слід врахувати усі складові зарплати (основну, додаткову, інші заохочувальні та компенсаційні виплати), визначити суму зарплати за новою посадою, яку працівникові повинні нарахувати за робочі дні протягом двох тижнів з дня переведення, порівняти із сумою середньої зарплати на попередній роботі за ці ж робочі дні. І якщо сума зарплати за новою посадою виявиться меншою суми середньої зарплати, то потрібно нарахувати працівникові доплату до суми середньої зарплати.

Нагадаємо, що переведення на іншу роботу допускається лише за згодою працівника (ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 33 КЗпП). Так, відповідно до ст. 32 КЗпП про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та ін. — роботодавець повинен повідомити працівника не пізніше ніж за 2 місяці.

Водночас згода працівника не потрібна, якщо його тимчасово (строком до 1 місяця) переводять на іншу посаду для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя або нормальні умови життя людей (ч. 2 ст. 33 КЗпП).

Головне при цьому — виконати такі умови:

• не переводити (хоч і тимчасово) на іншу роботу вагітних жінок, жінок, що мають дитину з інвалідністю або дитину віком до 6 років, а також осіб віком до 18 років без їх згоди;

• робота, на яку переводять, має бути не протипоказана йому за станом здоров’я;

• оплата праці при тимчасовому переведенні повинна здійснюватися за виконану роботу, але не нижче середнього заробітку працівника за колишньою роботою.

Чи можна застосувати «протиепідемічну» норму ст. 33 КЗпП для тимчасового переведення соціального працівника на посаду соціального робітника? Наразі офіційних відповідей на це запитання не маємо.

Зауважимо, що діяти так усупереч волі працівника досить ризиковано. Адже він може оскаржити незаконність такого переведення. До того ж є більш прийнятний варіант — суміщення двох посад. Далі про нього детальніше.

Суміщення посад

Під суміщенням посад розуміють виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою в тій же самій установі, організації (в межах основного робочого часу). Це передбачено постановою Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад) від 04.12.81 р. № 1145 та Інструкцією Держкомпраці, Мінфіну СРСР і ВЦРПС «Про порядок і умови суміщення професій (посад) від 14.05.82 р. № 53-ВЛ (ср. ). При цьому важливо пам’ятати, що посада, за якою оформлюється суміщення, повинна бути вакантною.

Згідно з п.п. 3.1.1 Умов № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тому ж самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професії (посади) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою.

Тобто соціальному працівнику можна оформити суміщення за посадою соціального робітника із виплатою доплати у розмірі до 50 % посадового окладу за посадою соцпрацівника. Конкретний розмір такої доплати встановлює керівник установи внутрішнім документом. Облік часу ведеться за основною посадою. Запис про суміщення не вноситься до трудової книжки.

Гарна новина! Працівникам сфери соціального захисту населення, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома), будуть встановлені надбавки у розмірі до 100 % заробітної плати на період боротьби із коронавірусом (Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX). Хоча порядок призначення таких доплат ще не визначений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі