Теми статей
Обрати теми

Щодо джерел здійснення доплати соціальним працівникам, передбаченої постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 375

Міністерство фінансів України
Лист від 01.07.2020 р. № 09030-01-2/19757

Міністерство фінансів України розглянуло <…> звернення <…> щодо джерел здійснення доплати соціальним працівникам, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 р. № 375 «Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, посадових осіб Державної митної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни» (далі — постанова № 375), і повідомляє.

Згідно з пунктом 5 постанови № 375 додаткові доплати до заробітної плати на період карантину, установленого Урядом, окремим категоріям працівників, зокрема тим, які забезпечують життєдіяльність населення (у тому числі забезпечення соціальними послугами) та внаслідок виконання своїх обов’язків мають безпосередній контакт з населенням, здійснюються за рахунок та в межах видатків державного та місцевих бюджетів, передбачених за відповідними бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів.

Відповідно до частин першої, другої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі — Кодекс) будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, якщо інше не передбачено законом про Державний бюджет України. Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет) у порядку, визначеному Кодексом.

З метою оперативного вирішення питань забезпечення фінансовими ресурсами комплексу невідкладних заходів, спрямованих на запобігання негативних наслідків, спричинених виникненням і поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 р. № 553-ІХ (далі — Закон № 553).

У «Прикінцевих положеннях» Закону № 553 встановлено, що тимчасово, до 1 січня 2021 року, не застосовуються, зокрема, норми частин десятої, одинадцятої статті 23 Кодексу щодо заборони без внесення змін до закону про Державний бюджет (рішення про місцевий бюджет) зміни розмірів, мети та обмеження в часі бюджетних призначень, збільшення за загальним та спеціальним фондами бюджетних призначень на оплату праці працівників бюджетних установ за рахунок зменшення інших видатків та збільшення бюджетних призначень на функціонування органів державної влади (органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування) за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами (абзац сьомий пункту 2 розділу ІІ Закону № 553).

Місцевий фінансовий орган, виконавчий орган місцевої ради, відповідна комісія місцевої ради та головний розпорядник бюджетних коштів під час здійснення повноважень, визначених частинами шостою, сьомою і восьмою статті 23 Кодексу, враховують норми абзацу сьомого пункту 2 розділу ІІ Закону № 553.

Стосовно підвищення тарифів на соціальні послуги слід зазначити, що це питання врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 р. № 428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги» (далі — постанова № 428).

Згідно з постановою № 428 у разі зміни протягом строку дії тарифу на соціальну послугу обсягу окремих складових економічно обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від надавачів соціальних послуг, зокрема собівартості послуги, адміністративних витрат, податку на додану вартість, засновники надавачів соціальних послуг можуть переглядати тариф на соціальну послугу.

З огляду на викладене, порушене у зверненні питання має вирішуватися відповідними місцевими органами виконавчої влади та самоврядування у встановленому законодавством порядку.

Заступник Міністра Р. Єрмоличев

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі