Теми статей
Обрати теми

Освітня субвенція — лише для педагогічних працівників!

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Фахівці МОН у листі від 18.06.2020 р. № 1/11-4080 надали роз’яснення щодо оплати праці працівників закладів загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції (ОС), зокрема таких, які обіймають посаду головного бухгалтера та бібліотекаря. Розглянемо детальніше.

Насамперед згадаємо, що таке ОС та на що вона спрямовується.

img 1

Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам затверджені постановою КМУ від 14 січня 2015 року № 6.

Механізм надання ОС, визначений у цьому Порядку, не суперечить ст. 1032 БКУ:

• у п. 4 Порядку зазначено, що у складі субвенції передбачається резерв коштів, обсяг якого не може перевищувати 1 % загального обсягу субвенції;

• в абз. 10 п. 3 Порядку визначено, що залишки коштів за ОС на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти державної та комунальної власності, які зазначені у п. 3 Порядку;

• у п. 3 Порядку зазначено, що ОС спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам у закладах освіти, що зазначені у цьому пункті Порядку.

Яких працівників вважати педагогічними? Відповідь на це запитання містить постанова КМУ від 14.06.2000 р. № 963, адже саме нею затверджено Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Якщо зазирнути у цей Перелік, то таких посад, як головний бухгалтер та бібліотекар, там не знайдемо, тобто ці посади не відносяться до педагогічних.

Враховуючи вищезазначене, можемо зробити висновок: оплата праці головному бухгалтеру та бібліотекарю неможлива за рахунок освітньої субвенції, тому що у БКУ чітко зазначено, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці лише педагогічних працівників.

Тоді за рахунок яких коштів оплачувати працю головбуха та бібліотекаря? Як-то кажуть, не субвенцією єдиною… Адже, крім освітньої субвенції, існують й інші джерела видатків на загальну середню освіту (ЗСО).

Так, у БКУ передбачено, що видатки на ЗСО належать до видатків з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад:

п. 2 ч. 1 ст. 89 БКУ

до видатків, що здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, належать видатки на:

2) освіту:

<…>

б) загальну середню освіту:

• початкові школи, гімназії, ліцеї (у тому числі з дошкільними підрозділами (відділеннями, групами);

• міжшкільні ресурсні центри;

• спеціалізовані мистецькі школи (школи-інтернати), школи-інтернати (ліцеї-інтернати) спортивного профілю, військові (військово-морські) ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою, наукові ліцеї, наукові ліцеї-інтернати, гімназії та ліцеї, у складі яких є інтернати з частковим або повним утриманням учнів (крім закладів, визначених у пп. «а» п. 7 ч. 1 ст. 87 та у пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 90 БКУ);

• дитячі будинки, навчально-реабілітаційні центри (якщо не менше 70 % кількості учнів дитячих будинків, навчально-реабілітаційних центрів припадає на територію відповідного міста, району чи об’єднаної територіальної громади), інклюзивно-ресурсні центри;

• фахову передвищу освіту (на оплату послуг з підготовки фахівців на умовах регіонального замовлення у закладах фахової передвищої освіти комунальної власності, засновником яких є міська, районна, сільська або селищна рада);

<…>

До того ж п. 4 ст. 77 БКУ зобов’язує обласні, міські, районні, селищні та сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів враховувати у першу чергу потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством умов оплати праці та розміру мінімальної зарплати.

Отже, оплачувати працю головного бухгалтера та бібліотекаря слід за рахунок коштів, виділених з місцевого бюджету та передбачених у кошторисі на оплату праці працівників закладу загальної середньої освіти, а не коштів освітньої субвенції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі