Теми статей
Обрати теми

Педдіяльність непедагога: чи потрібно записувати до трудової книжки?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівники закладу професійно-технічної освіти, які не є педагогічними працівниками, проводять заняття з учнями та гуртківцями. Чи потрібно відображати в трудовій книжці таких працівників час викладацької роботи? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Викладають не лише педагогічні працівники. Це нормальна практика — залучати до викладацької роботи не тільки професійних педагогів, а й інших працівників, у тому числі тих, що працюють у цьому ж закладі освіти.

Для того щоб вести заняття та керувати гуртками, не обов’язково займати штатну посаду.

Право працівника отримати педнавантаження без зайняття штатної посади педагога міститься і в абз. 4 — 5 п. 91 Інструкції № 1021. Тут же визначено граничний обсяг такої роботи:

1 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 р. № 102.

• у середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони на основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку);

• у середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), а при виконанні цієї роботи в I — IV класах — до 20 годин на тиждень, якщо вони за основною посадою отримують 0,5 посадового окладу (ставки). Для надання годин викладацької діяльності працівникам, які не займають штатних посад педпрацівників, потрібно оформити відповідний наказ керівника закладу. Крім того, години педдіяльності непедагогів відображаються в Тарифікаційному списку. Таку вимогу містить, зокрема, примітка 1 додатка 1 до Інструкції № 102. Слід пам’ятати, що робота без зайняття штатної посади в тій же установі не вважається сумісництвом (п. 8 Переліку № 432).

2 Перелік робіт, які не є сумісництвом, наведений у додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджений спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Чи потрібно вносити дані про педагогічні години без зайняття штатної посади до трудової книжки? Інструкція № 583 не містить норми, яка б передбачала подібні записи. На це звертають увагу фахівці Мінсоцполітики у листі від 13.11.2019 р. № 154/0/205-19.

3 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. № 58.

Водночас заборони вносити таку інформацію також немає. Адже вона є інформацією про трудову діяльність працівника. Отже, як-то кажуть, зайвою така інформація не буде.

Як саме записати дані про відпрацьовані педагогічні години до трудової книжки? Один із варіантів — внести запис після закінчення педагогічної діяльності працівника (або при звільненні з роботи). Наприклад, можна записати так: «Протягом <…> проводилася педагогічна діяльність за посадою <…>, обсягом не менше 180 годин на рік без зайняття штатної посади».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі