Теми статей
Обрати теми

«Дитячий» лікарняний: шпаргалка від ФСС

ФСС у листі від 22.04.2020 р. № 1087-03-1 нагадав важливі правила надання листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною.

Якщо необхідність такого догляду настала у період перебування у щорічній відпустці або у відпустці «за свій рахунок», то допомога по тимчасовій непрацездатності у цей період не надається.

Аналогічна ситуація й із відпусткою для догляду за дитиною до 3 років. «Дитячий» лікарняний лист не видається у період перебування матусі (або іншої працюючої особи), яка доглядає дитину в такій відпустці. Його можуть видати, якщо хвороба дитини продовжується після закінчення відпустки «до 3 років», — з дати, коли матуся повинна стати до роботи.

Якщо мати скористалась своїм правом та у період відпустки для догляду за дитиною вийшла на роботу, але на умовах неповного робочого часу, то все одно «дитячий» листок непрацездатності не видається.

А от якщо відпустка «до 3 років» офіційно перервана та матуся стала до роботи, то за загальними правилами видається листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною та виплачуються лікарняні. Яким документом підтвердити лікарю, що працівниця дійсно стала до роботи? ФСС пропонує надавати копію наказу про переривання відпустки для догляду за дитиною.

Однак це може бути й інший документ, наприклад довідка з відділу кадрів установи-роботодавця у довільній формі із відповідною інформацією.

Головбуха не покарають за неподання Анкети

ДКСУ у листі від 27.05.2020 р. № 15-05-1-05/9157 відповіла на запитання стосовно Анкети про виконання головбухом бюджетної установи своїх повноважень. Її щорічно подають головбухи до органу Казначейства, що обслуговує установу (детальніше про це — у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 9, с. 16). Найцікавіший момент, висвітлений у листі, стосується відповідальності за неподання Анкети. ДКСУ зазначає, що відповідальність за неподання Анкети чинними нормативно-правовими актами не передбачена.

Також ДКСУ нагадує, що:

• головбух не повинен бути присутнім на засіданні Комісії, яка оцінює виконання ним повноважень у межах зовнішнього оцінювання. Якщо буде необхідність, Комісія може попросити від головбуха пояснення, розрахунки тощо і запросити його на засідання;

• за отриманий позитивний результат оцінювання не передбачені доплати, надбавки премії, однак їх можна встановити за рішенням керівника установи;

• за негативний результат оцінювання передбачена відповідальність.

Комісія може рекомендувати удосконалити роботу головного бухгалтера та бухгалтерської служби, усунути виявлені недоліки. Серед рекомендацій може бути розгляд питання про необхідність підвищення професійно-кваліфікаційного рівня головбуха, притягнення його до відповідальності та/або відповідність головного бухгалтера займаній посаді тощо.

Однак це не означає, що за погану оцінку головбуха відразу звільнять. Ні. У нього є право на оскарження результатів оцінювання та повторне оцінювання. Про це йшлося у листі Мінекономіки від 02.04.2020 р. № 3512-06/2225 (деталі — див. у «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 23, с. 12).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі