Теми статей
Обрати теми

КЗпП послабив захист держслужбовців

Серед цих корективів є й ті, що стосуються суто державних службовців.

Так, відповідно до нової ч. 6 ст. 492 КЗпП вивільнення працівників, які мають статус державних службовців, здійснюється з урахуванням таких особливостей.

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за 30 календарних днів, а не за 2 місяці, як у загальному випадку.

Одночасно з цим (не пізніше ніж за 30 календарних днів до запланованих звільнень) первинним профспілковим організаціям надається інформація щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнень, а також проводяться консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Нагадаємо: у загальному випадку строк попередження профспілки становить 3 місяці до намічених звільнень.

Також при звільненні у разі змін в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП), держслужбовцям:

• не надають переважного права на залишення на посаді;

• не враховується можливість переведення на іншу посаду.

Зазначені зміни діють з 02.02.2020 р.

Звіт з праці: усе ще подаємо та ще й за новою формою

Як ми писали раніше, Уряд порадував бухгалтерів планами скасувати майже половину форм статзвітності. Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив, що планується скасувати 43 форми (всього їх — 110).

Серед переліку форм, які планується скасувати, був і Звіт з праці (ф. № 1-ПВ).

Наступного дня Держстат написав, що з метою зменшення звітного навантаження здійснює уточнення переліків форм державних статистичних спостережень, за якими будуть звітувати респонденти у 2020 році. Було обіцяно оприлюднити актуальний перелік звітів 27 січня 2020 року. Однак дотепер жодних змін до переліку форм державних статистичних спостережень не внесено.

Ба більше, звертаємо увагу, що Звіт з праці ф. № 1-ПВ (квартальна) доведеться подавати за новою формою. Адже ще 31 липня 2019 року Держстат наказом № 259 оновив цю форму із введенням у дію з 1 лютого 2020 року.

Звіт подають юрособи та їх відокремлені підрозділи до органу держстатистики за місцем здійснення діяльності не пізніше 7-го числа місяця після звітного періоду.

Зокрема, у формі оновили вимоги до заповнення показників розділу ІV «Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати». Також Звіт доповнили Розділом VІI «Витрати на утримання робочої сили, що не входять до складу фонду оплати праці за 2019 р.». Форма уведена в дію починаючи з 1 лютого 2020 року.

Таким чином, якщо цей Звіт не скасують, вперше респонденти подаватимуть оновлену ф. № 1-ПВ за І квартал 2020 року.

Сподіваємося, що до цього моменту Держстат все ж таки виконає свою обіцянку і внесе зміни до переліку форм державних статистичних спостережень. Тоді бухгалтерам не доведеться заповнювати оновлений Звіт з праці та низку інших статистичних звітів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі