Теми статей
Обрати теми

Мінекономіки закликає замовників використовувати Prozorro Market

Навесні, а саме з 19.04.2020 р., буде введено в дію нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі» від 19.09.2019 р. № 114-IX (далі — Закон).

Отже, саме з цього моменту замовники почнуть здійснювати закупівлі за правилами, визначеними цим Законом.

Наприклад, Закон дає змогу замовникам здійснювати допорогові закупівлі через електронні каталоги.

Що таке електронний каталог та як з ним працювати?

Так, електронний каталог — це систематизована база актуальних пропозицій, що формується та супроводжується централізованою закупівельною організацією в електронній системі закупівель та використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) є меншою за 50 тис. грн.

Отже, через електронні каталоги Prozorro Market замовник може здійснювати закупівлі на суму до 200 тис. грн. (замовники-монополісти — до 1 млн грн).

За своїм функціоналом Prozorro Market подібний до звичайного онлайн-магазину. Це систематизована база актуальних пропозицій від постачальників, яку формує та супроводжує центральна закупівельна організація.

Які переваги має Prozorro Market для замовників?

Перша перевага Prozorro Market — швидкість та простота.

Для замовлення не потрібно оголошувати процедуру, чекати на аукціон та проводити кваліфікацію постачальників. Усе це за них здійснюють адміністратори каталогу — центральна закупівельна організація.

Наразі адміністраторами Prozorro Market є дві централізовані закупівельні організації:

• ДП «Медичні закупівлі України» — займається закупівлями медичних засобів;

• ДУ «Професійні закупівлі» — займається закупівлями всіх інших товарів, крім медичних.

За принципом роботи Prozorro Market нагадує звичайний інтернет-магазин: обрав — поклав у кошик — підписав договір — і товар на руках, але працює він тільки для бюджетних установ.

Друга перевага Prozorro Market — замовник отримує товар оперативно — стандартний строк 7 календарних днів з моменту оформлення замовлення. Тож для закупівель товарів широкого вжитку це більш швидка та зручна альтернатива допороговим закупівлям у системі Prozorro.

Для порівняння: на підготовку, проведення, укладання договору та отримання товару за допороговою закупівлею замовник витрачає від 13 до 17 робочих днів, натомість закупівля через Prozorro Market складає до 7 робочих днів.

До того ж каталоги товарів адміністратори формують із дотриманням принципів прозорості та вимог законодавства, тобто відповідно до вимог Закону. Після закупівлі система автоматично формує звіт про укладений договір.

З огляду на це, Мінекономіки інформує замовників про можливість та доцільність використання Prozorro Market уже зараз, а не чекати квітня місяця, коли буле введено в дію Закон.

Мінекономіки надіслало лист від 08.01.2020 р. № 3305-04/706-06 головам облдержадміністрацій, міських та обласних рад, у якому просить довести до відома підпорядкованих підприємств, установ та організацій зазначену інформацію та рекомендації щодо використання електронних каталогів Prozorro Market для допорогових закупівель.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі