Теми статей
Обрати теми

Прожитмінімум збільшено: на які виплати звернути увагу

З 01.07.2020 р. в Україні планово збільшився розмір прожитмінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення та загальний показник на одну особу на місяць.

Їх розміри вказані в ст. 7 Закону про Держбюджет на 2020 рік:

загальний показник на одну особу в розрахунку на місяць — 2118 грн;

на дітей віком до 6 років — 1859 грн;

на дітей віком від 6 до 18 років — 2318 грн;

на працездатних осіб — 2197 грн;

на осіб, які втратили працездатність, — 1712 грн.

Це збільшення прожиткового мінімуму вплине на ряд показників. Розглянемо основні.

Аліменти. У ч. 2 ст. 182 СКУ чітко вказано, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 % від прожитмінімуму для дитини відповідного віку. Або у разі достатнього заробітку (доходу) у платника аліментів розмір аліментів може бути в мінімально гарантованому розмірі — і це прожитмінімум для дитини відповідного віку.

Тобто з 01.07.2020 р. розмір аліментів становить для дітей віком:

до 6 років — не менше ніж 929,50 грн (1859 грн х 50 % = 929,50 грн);

від 6 до 18 років — не менше ніж 1159,00 грн (2318 грн x 50 % = 1159 грн).

Увага! Якщо у виконавчому листі або у заяві працівника розмір аліментів відрізняється від мінімального гарантованого розміру в менший бік, самостійно змінювати розмір аліментів роботодавець не має права.

Це повинні зробити зацікавлені особи в судовому порядку.

Індексація. У п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів вказано, що індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожитмінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп.

Тобто з липня 2020 року індексації буде підлягати зарплата в межах прожитмінімуму для працездатних осіб, а саме 2197 грн. Частина зарплати, що перевищує цю межу, індексації не підлягає.

Мінімальний розмір окладів. Збільшення прожиткового мінімуму з 01.07.2020 р. ніяк не вплине на мінімальний розмір посадових окладів.

Тобто мінімальний розмір посадових окладів (тарифних ставок) переглядати станом на 1 липня 2020 року не потрібно.

Він встановлюється у розмірі, не меншому за прожитмінімум для працездатних осіб на 1 січня календарного року (ст. 6 Закону про оплату праці).

Важливо! Враховуючи те, що розмір мінімальної зарплати залишився у місячному розмірі — 4723 грн (у погодинному розмірі — 28,31 грн), всі показники, які залежать від неї, залишаються в тому ж розмірі, в якому вони визначені станом на 01.01.2020 р.

Уточнення до критеріїв визначення посад працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування у сфері інформації

Нацагентство з питань держслужби 1 липня 2020 року оприлюднило інформацію, що Урядом унормовано питання щодо узгодження критеріїв визначення переліку посад працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування, із законами України у сфері інформації.

Зокрема, до переліку посад працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування, не включаються посади працівників, які виконують роботу, пов’язану із документальним забезпеченням/діловодством, що безпосередньо передбачає опрацювання документів, котрим присвоєно гриф «для службового користування»; надано гриф секретності: «особливої важливості», «цілком таємно», «таємно».

Зараз в абз. 3 п. 1 постанови КМУ «Про затвердження критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування» від 06.04.2016 р. № 271 про роботи, що пов’язані із забезпеченням належних умов функціонування держоргану, сказано так:

«До переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, належать посади працівників, які пов’язані із документальним забезпеченням та діловодством (крім працівників, які опрацьовують документи з обмеженим доступом)».

Тобто конкретизація документів, що містять інформацію з обмеженим доступом, сприятиме правильному та ефективному застосуванню критеріїв визначення переліку посад працівників держорганів, які виконують функції з обслуговування.

Зріс розмір одноразових страхових виплат від ФСС

Оскількі з 01.07.2020 р. збільшився розмір прожитмінімуму для працездатних осіб, відповідно зросли і суми пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються ФСС для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членам їх родин, утриманцям у разі смерті працівників внаслідок виконання посадових обов’язків. Так, для осіб, в яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01.07.2020.р., розмір допомоги складе:

• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожитмінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100 % втрати працездатності) — 37349 грн;

• сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожитмінімуму) — 219700 грн;

• утриманцю в разі смерті потерпілого (20 розмірів прожитмінімуму) — 43940 грн.

Раніше ці виплати становили 35734 грн, 210200 грн і 42040 грн відповідно.

Вартісний критерій визнання ОЗ у держсекторі планують збільшити

10 червня 2020 року Мінфін оприлюднив проєкти своїх наказів «Про внесення змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору» та «Про внесення змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби».

При цьому в міністерстві зазначили, що проєкти цих наказів розроблено для встановлення єдиного вартісного критерію для визнання основних засобів як у держсекторі, так і в інших секторах економіки. Зокрема, передбачаються такі зміни:

1) в абз. 5 п.п. 1.2 п. 1 розд. ІІ Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, цифри «6000» планують замінити цифрами «20000»;

2) абз. 2 п.п. 3.2.3 п. 3 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 жовтня 2010 року № 1202, виключать.

Отже, чекаємо на реєстрацію цих наказів у Мінюсті та їх оприлюднення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі