Теми статей
Обрати теми

Звільнення у зв’язку зі скороченням: чи виплачувати премію? — відповідає Мінекономрозвитку

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі від 27.04.2020 р. № 3511-06/26978-07 фахівці Мінекономрозвитку надали роз’яснення стосовно того, чи мають право працівники, яких попереджено про майбутнє звільнення у зв’язку зі скороченням штату, на виплату премії протягом двомісячного строку попередження.

Нагадаємо, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Розірвання трудового договору за цією підставою вважатиметься правомірним, якщо роботодавець виконає усі приписи трудового законодавства з приводу такого звільнення.

Так, роботодавець зобов’язаний, зокрема, письмово попередити кожного працівника про розірвання з ним трудового договору через скорочення штату за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП не пізніше ніж за 2 місяці до такого звільнення (ч. 1 ст. 492 КЗпП). Виконання цієї вимоги — обов’язок роботодавця. До закінчення строку попередження між роботодавцем і працівником зберігаються трудові відносини. При цьому за жодних обставин роботодавець не має права ініціювати скорочення вказаного строку або звільнення працівників до його закінчення.

Після закінчення цього періоду працівника звільняють. Тобто протягом цих двох місяців договір, укладений із працівником, є чинним. Тому в період попередження про звільнення працівник фактично має право на всі виплати, передбачені законодавством та трудовим договором. Але чи має він право на виплату премії?

У листі, що коментується, фахівці Мінекономрозвитку не надають чіткої відповіді на це запитання. Але з їхнього роз’яснення зрозуміло, що законодавство не містить обмежень стосовно виплати премій працівникам протягом двомісячного строку до моменту звільнення. А тому за працівником у такий період повинні зберігатися умови оплати праці, які передбачені умовами трудового договору.

При цьому фахівці Міністерства зазначають, що умови та порядок преміювання працівників установлюються в Положенні про преміювання, що є додатком до колективного договору.

Його складають із дотриманням норм трудового законодавства, зокрема КЗпП та Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95 (ср. ).

У ньому, як правило, визначають, на яких працівників поширюється дія преміальної системи, показники й умови преміювання для кожної категорії працівників, розміри та види премій тощо.

Воно може містити такі елементи (розділи):

• загальні положення;

• коло працівників, на яких поширюється дія Положення;

• показники та умови виплати премії;

• розмір і порядок розрахунку преміальних виплат;

• умови нарахування премій;

• порядок позбавлення працівників премій або зменшення їх розміру тощо*.

* Детальніше про складання Положення про преміювання в бюджетних установах читайте в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 17-18, с. 28.

Тобто діючим законодавством установам надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання.

Вибір показників й умов преміювання кожна установа (заклад) проводить залежно від специфіки її діяльності та наявності коштів на ці цілі.

Отже, якщо обмежень щодо виплати премії в період попередження про звільнення Положення про преміювання працівників, затверджене в установі, не містить і на виплату премії є кошти, то працівники мають право на її отримання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі