Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладів в ОМС: чекаємо опублікування постанови

Постановою від 03.06.2020 р. № 441 Кабмін підвищив оклади посадових осіб та службовців ОМС (у новій редакції викладені додатки 48 — 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268).

Згідно із ч. 1 ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VI постанови КМУ, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування.

Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офіційне оприлюднення актів Кабміну, є «Офіційний вісник України» та «Урядовий кур’єр». На момент підготовки цього номеру постанову № 441 не опубліковано. Нагадаємо, що на це в урядовців є 15 днів, адже згідно з Указом Президента України від 10.06.97 р. № 503/97 акти КМУ підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях не пізніше ніж у 15-денний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання.

Тож чекаємо на офіційне опублікування постанови № 441. Як тільки це відбудеться, ми обов’язково детально розповімо про всі зміни на сторінках нашого журналу.

ФСС щодо коректного внесення даних листків непрацездатності до заяви-розрахунку

На сайті ФСС (www.fssu.gov.ua) повідомляється, що при оформленні заяви-розрахунку, за якою ФСС фінансує лікарняні, роботодавці мають вказувати ті листки непрацездатності, на підставі яких необхідно здійснити виплату матеріального забезпечення.

Включення до заяви-розрахунку лише первинного лікарняного листка без зазначення листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного та за якими призначено допомогу від Фонду, є порушенням порядку використання страхових коштів.

Допомога по тимчасовій непрацездатності призначається на підставі лікарняного листка та фінансується ФСС після отримання від страхувальника (роботодавця) відповідної заяви-розрахунку.

При цьому кожен листок непрацездатності вважається окремою підставою для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від того, є він первинним чи виданим як продовження первинного.

Отже, під час оформлення заяви-розрахунку страхувальник має вносити дані за кожним із листків непрацездатності застрахованої особи, які підтверджують страховий випадок, в окремі рядки.

Подання до Фонду заяви-розрахунку, в якій зазначено одним записом дані про серію та номер первинного листка непрацездатності застрахованої особи, а кількість днів тимчасової непрацездатності, що підлягали оплаті, та сума матеріального забезпечення — за весь період непрацездатності застрахованої особи (згідно з первинним листком непрацездатності та відповідно до листків непрацездатності, які були видані як продовження первинного), є порушенням порядку використання страхових коштів.

Суми страхових коштів, які отримані та використані страхувальником на підставі таких даних заяви-розрахунку, вважаються неправомірно витраченими та підлягають поверненню до Фонду із застосуванням фінансових санкцій.

Чи правомірне введення посади «соціальний менеджер»?

На це запитання відповіли фахівці Управління Держпраці у Рівненській області (rv.dsp.gov.ua).

Так, записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій (абз. 3 п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників).

До працівників, що здійснюють соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, належать соціальний менеджер, фахівець із соціальної роботи, соціальний працівник. Їх повноваження визначені в ст. 18 Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р. № 2558-III.

Кваліфікаційні вимоги до соціальних менеджерів, фахівців із соціальної роботи, соціальних працівників визначаються Мінсоцполітики. Наразі кваліфікаційні вимоги затверджені лише для соціального працівника — п. 31 та фахівця із соціальної роботи — п. 35 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518. На цей час посаду «соціальний менеджер» у Класифікаторі професій ДК 003:2010 не передбачено. Тому застосовувати її у кадровій документації не можна.

Разом із тим у Класифікаторі професій передбачена широка номенклатура різних професійних назв робіт для працівників у соціальній сфері, що дає можливість підібрати найбільш прийнятну назву для працівників практично всіх вузьких спеціалізацій у зазначеній сфері.

«Приват24» запустив сервіс відстежування та сплати штрафів ПДР

ПриватБанк додав у «Приват24» новий функціонал пошуку і сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху, в тому числі оформлених системою відеофіксації порушень, яка працює в Україні з 1 червня 2020 року.

«Штрафний» сервіс доступний всім клієнтам банку в новій вебверсії «Приват24» (next.privat24.ua) та мобільному банку Privat24 для Android і iOs.

Для отримання інформації про несплачені штрафи потрібно перейти в розділ «Платежі» — «Штрафи за порушення ПДР». У мобільній версії для iOS штрафи можна знайти в розділі «Платежі» через пошук одержувача «Штрафи за порушення ПДР».

«Приват24» автоматично «підтягне» інформацію з бази даних МВС за номером ІПН клієнта банку. Також отримати інформацію про несплачені штрафи можна за номером постанови про накладення штрафу.

Сплатити штраф в один клік можна за допомогою будь-якої карти, прив’язаної до «Приват24».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі