Теми статей
Обрати теми

«Противірусна» доплата: «всередині» чи «зверху» МЗП?

Коцурак Олена, головний спеціаліст відділу оплати праці та регулювання грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Які працівники установ соцзахисту мають право на встановлення доплати у розмірі до 100 % зарплати відповідно до постанови КМУ від 29.04.2020 р. № 375? Як правильно нараховувати цю доплату? Чи включається вона до МЗП?

Нагадаємо: відповідно до абз. 3 п.п. 2 п. 5 розділ ІІ Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX Кабміну було надано розпорядження встановити доплати до зарплати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

На виконання цієї норми Уряд затвердив постанову «Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни» від 29.04.2020 р. № 375 (далі — постанова № 375), яка набула чинності 16.05.2020 р.

Так, відповідно до п. 3 цієї постанови працівникам надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома), встановлюється доплата у граничному розмірі до 100 % заробітної плати.

Враховуючи той факт, що зазначена доплата встановлюються до заробітної плати, то об’єктом її нарахування є загальна сума зарплати працівника.

Відповідно до ст. 94 КЗпП та ст. 1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Структуру зарплати визначає ст. 2 Закону про оплату праці. Вона складається з:

• основної заробітної плати (посадові оклади, тарифні ставки);

• додаткової заробітної плати (доплати, надбавки та премії);

• інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

Враховуючи зазначене, доплата працівникам надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома), належить до додаткової заробітної плати як винагорода за особливі умови праці та встановлюється пропорційно відпрацьованому часу в умовах, зазначених у п. 1 постанови № 375.

Ця доплата здійснюється за рахунок та в межах видатків державного та місцевих бюджетів, передбачених за відповідними бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів.

На виконання п. 4 постанови № 375 Мінсоцполітики наказом від 22.05.2020 р. № 321 затвердив Перелік посад працівників надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома).

У цьому Переліку зазначені такі посади:

1. Педагог соціальний/фахівець із соціальної роботи.

2. Фахівець із соціальної допомоги вдома.

3. Соціальний працівник.

4. Соціальний робітник.

5. Фахівець з фізичної реабілітації.

6. Практичний психолог/психолог.

Отже, доплату у розмірі до 100 % заробітної плати зможуть отримати працівники, які займають вищезазначені посади (професії). При цьому персональний перелік працівників (поіменний із зазначенням П. І. Б. конкретного працівника), яким встановлюється доплата, визначає керівник відповідної установи. Також саме керівник повинен визначити конкретний розмір доплати. Головним критерієм при визначенні її розміру є час роботи працівників у безпосередньому контакті з населенням (п. 1 постанови № 375).

Разом з цим повідомляємо, що відповідно до статті 31 Закону про оплату праці розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (далі — МЗП).

Тобто якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру МЗП (у 2020 році — 4723 грн).

При цьому ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Отже, у разі коли працівникам установлені доплати відповідно до постанови № 375, які по своїй суті є доплатами за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, то вони мають виплачуватися понад розмір МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі