Теми статей
Обрати теми

Затверджено Порядок передачі в оренду державного та комунального майна

Цей Порядок визначає механізм передачі в оренду державного та комунального майна, включаючи особливості передачі його в оренду відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 3 жовтня 2019 року № 157-IX.

Він регулює процедуру укладення договорів оренди майна; порядок включення майна в переліки першого та другого типів; проведення аукціонів в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі», передання майна в оренду без аукціону; порядок продовження договорів оренди тощо.

Балансоутримувачі та уповноважені органи управління державного і комунального майна повинні у місячний строк з дати набрання чинності постановою № 483:

• оприлюднити на власних офіційних вебсайтах договори, передбачені п.п. 3 п. 3 цієї постанови (майно, щодо якого до введення в дію Закону про оренду були укладені договори про передачу права на експлуатацію, а також договори, передбачені ч. 3 ст. 2 цього Закону, після закінчення строку їх дії, але не пізніше ніж через шість місяців з дня набрання чинності цією постановою включаються до Переліку першого типу та передаються в оренду згідно з вимогами Порядку. Сторона такого договору після його припинення має переважне право на укладення договору оренди майна, що є предметом такого договору), а також інші цивільно-правові договори, на підставі яких треті особи мають право користування державним або комунальним майном, включаючи договори безоплатного користування, договори про спільну діяльність та договори позички;

• подати Фонду держмайна (органам, уповноваженим представницькими органами місцевого самоврядування) інформацію щодо таких договорів в обсязі згідно з додатком 2 до постанови № 483.

Усі подробиці ми розповімо у наступних номерах нашого журналу.

Довідник ознак доходів для заповнення форми № 1ДФ доповнено новими кодами

Наказом Мінфіну від 26.05.2020 р. № 241 унесено зміни до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Внесено зміни до додатка до Порядку, а саме:

у розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність із нормами ПКУ;

Довідник доповнюється новими ознаками доходів, якими узагальнені ознаки розподіляються на більш конкретизовані види доходів, зокрема види доходів з ознаки 106 розподілені на:

ознаку 106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

ознаку 195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майновий паю в лізинг, оренду, суборенду, емфітевзис»;

ознаку 196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

Також, із метою покращення аналітичної роботи з адміністрування ПДФО, з проведення деклараційної кампанії контролюючими органами пропонується узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» розподілити на ознаку 153 «Сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому» та на ознаку 197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

Крім того, у новій редакції викладено ознаку 128 «Сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів (п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 розд. IV ПКУ)».

При цьому не змінюється чинний Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку за формою № 1 ДФ.

Наказ № 241 набере чинності з 01.07.2020 р.

Нові ознаки доходів слід застосовувати при заповненні форми № 1ДФ за 3 квартал 2020 року.

Мінцифра оприлюднила перелік бібліотек, які отримають 5000 комп’ютерів

Орієнтовно 1500 бібліотек Київської, Одеської, Миколаївської та Запорізької областей отримають 5000 комп’ютерів завдяки проєкту Міністерства цифрової трансформації «Дія.Цифрова освіта».

Комп’ютери не нові, але підходять для використання бібліотеками як для суто бібліотечної роботи, так і для доступу користувачів до мережі Інтернет та можливості здобути цифрові навички на платформі «Дія.Цифрова освіта».

До списку бібліотек, які отримають комп’ютери, насамперед включено сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ, які дотепер цієї техніки не мали. Конкретні області обрано з урахуванням можливостей партнерів.

Перелік бібліотек, які отримають комп’ютери, доступний за посиланням: bit.ly/libraries_digitalization.

Проєкт комп’ютеризації бібліотек буде продовжуватися. В Україні є понад 15 тисяч публічних бібліотек і більшість з них — це сільські бібліотеки та бібліотеки ОТГ. Однак лише приблизно 30 % із них мають комп’ютери та підключені до мережі Інтернет.

Інтернатуру можна буде проходити у приватних медзакладах

Заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час пресбрифінгу 17.06.2020 р. повідомила про деякі зміни, які стосуються проходження стажування лікарями-інтернами в Україні.

Так, відтепер випускники-медики зможуть проходити стажування у приватних медзакладах, що раніше було заборонено.

Приватні медзаклади, де будуть проходити інтернатуру випускники медвишів, повинні мати ліцензію на здійснення медичної практики. Крім того, такі медзаклади повинні бути включеними до переліку баз стажування інтернів.

Очну частину інтернатури випускникам оплачуватиме держава, заочну — приватний медзаклад.

Уряд планує розглянути Порядок використання бюджетних коштів для організації стажування лікарів-інтернів у 2020 році. Якщо документ затвердять, розпоряджатися цими коштами будуть регіональні департаменти охорони здоров’я, що діють при ОДА. Усього у поточному році на оплату інтернатури випускників медвишів з держбюджету передбачається виділити 99 млн грн.

Порядок проходження інтернатури залишається без особливих змін. Проте у МОЗ повідомили, що працюють над розробленням нового порядку, який, можливо, буде діяти вже з наступного року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі