Теми статей
Обрати теми

Розмір «оздоровчих» в ОМС: роз’яснює Мінекономіки

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Ідете у щорічну відпустку? Не забудьте про допомогу на оздоровлення.

Для багатьох працівників бюджетної сфери виплата «оздоровчих» є обов’язковою законодавчою гарантією. До них належать, зокрема, посадові особи місцевого самоврядування (далі — МС).

Згідно з ч. 5 ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС) посадовим особам МС надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачена триваліша відпустка, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Простіше кажучи, посадовим особам МС гарантовано виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

Паралельно існує ще одна норма, що стосується виплати «оздоровчих» в ОМС, — п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Тут передбачено, що керівники ОМС у межах затвердженого фонду оплати праці мають право виплачувати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки. При цьому вже фігурує інший розмір «оздоровчих» — не більше середньомісячної зарплати працівника.

Як уживаються ці дві норми? Яка з них головніша?

Мінсоцполітики багато разів у своїх листах (від 16 жовтня 2009 року № 620/13/84-09, від 19 липня 2010 року № 671/13-84-10, від 11 вересня 2013 року № 10212/0/14-13/13) зауважувало, що це одна й та ж сама допомога, тобто на виплату «оздоровчих» двічі (і у розмірі посадового окладу, і у розмірі середньомісячної зарплати) не варто розраховувати.

Тандем правових норм із Закону про службу в ОМС та постанови № 268 потрібно тлумачити так: виплачувати допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу слід обов’язково, а от за наявності коштів — можна й у розмірі середньомісячної зарплати. Відповідне рішення приймає керівник ОМС.

При цьому конкретний порядок надання допомоги має бути встановлений у Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги, яке є додатком до колективного договору.

Тепер знаємо ще й позицію Мінекономіки. Оскільки віднедавна до цього міністерства перейшла частина повноважень у працеоплатній сфері, то думка Мінекономіки у цьому питанні є досить важливою.

Радує те, що фахівці цього міністерства не зійшли зі второваної доріжки та практично продублювали позицію Мінсоцполітики.

У своєму листі від 06.04.2020 р. № 3511-06/22904-09 фахівці Мінекономики зауважили, що це одна й та сама допомога, виплата якої у розмірі посадового окладу є обов’язковою (гарантованою Законом про службу в ОМС).

Разом з тим за наявності коштів її можна виплатити у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, розмір «оздоровчих» для посадових осіб МС обмежений мінімальною і максимальною межами: мінімум у розмірі посадового окладу, максимум — у розмірі середньомісячної зарплати (за наявності коштів).

Зазвичай на цьому роз’яснення міністерств закінчуються. Але у бухгалтера залишається ще багато запитань, пов’язаних із виплатою допомоги на оздоровлення. Тож нагадаємо деякі важливі моменти.

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 268 допомога на оздоровлення виплачується працівникам ОМС, а це означає, що, крім посадових осіб, отримати її можуть ще й службовці. Але для них «оздоровчі» не є обов’язковою виплатою. Якщо керівник прийняв рішення про її виплату, розмір допомоги не повинен перевищувати середньомісячну зарплату. Якщо ж коштів, передбачених у кошторисі на виплату такої допомоги, недостатньо, то її можна надати в меншому розмірі виходячи з фінансових можливостей.

Для повноти картини згадаємо й робітників, які обслуговують ОМС. Для них п.п. «з» п. 2 наказу Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77 передбачена виплата матеріальної допомоги в розмірі середньомісячної зарплати. При цьому не конкретизовано, яку саме допомогу можна виплачувати, тобто це може бути будь-яка матеріальна допомога, у тому числі й на оздоровлення до щорічної відпустки.

І якщо «обслуговуючий» робітник отримає «оздоровчу» матдопомогу при виході у відпустку, то на інші види допомоги протягом поточного року він уже розраховувати не може (див. лист Мінсоцполітики від 15.03.2016 р. № 272/13/84-16).

Як і для службовців ОМС, для «обслуговуючих» робітників виплата допомоги на оздоровлення є не обов’язковою, тому її надають при наявності коштів за рішенням керівника.

Також пам’ятайте, що при формуванні фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається лише одна допомога для оздоровлення. А тому слід бути уважним, коли щорічна відпустка на прохання працівника розділена на частини. У такому разі «оздоровча» допомога виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки. На це звернуло увагу Мінпраці в листі від 13.05.2008 р. № 287/13/84-08.

Якщо допомога на оздоровлення виплачується у розмірі окладу, то враховується оклад на момент надання відпустки. Тут потрібно не забути про підвищення посадових окладів для працівників ОМС з 12.06.2020 р. (див. «Про внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» цього номера). Якщо ж «оздоровчі» надають у розмірі середньомісячної зарплати, то їх розмір визначають згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У загальному випадку розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата, тобто виходу у відпустку (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

І тут знову ж таки потрібно враховувати законодавче підвищення посадових окладів та провести необхідні коригування згідно з п. 10 Порядку № 100.

Проте слід пам’ятати, що умовою для коригування допомоги на оздоровлення у розмірі «середньої» є підвищення окладів у розрахунковому періоді.

Адже така виплата не є збереженням середнього заробітку. Тому, наприклад, якщо працівник йде у відпустку у червні 2020 року з виплатою «оздоровчих» у розмірі середньомісячної зарплати, то коригування проводити не потрібно. Детальніше про це читайте у «Червневе підвищення окладів в ОМС: як коригувати «середню»?» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі