Теми статей
Обрати теми

Педагог-організатор на 0,5 ставки: у якому розмірі виплачувати «оздоровчі»?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Педагог-організатор закладу ЗСО працює на 0,5 ставки. Йому встановлено підвищення посадового окладу на 10 % згідно з постановою № 22. У якому розмірі виплачувати допомогу на оздоровлення працівнику: з розрахунку 0,5 чи повної ставки зарплати? Чи враховувати при визначенні розміру «оздоровчих» вищезазначене підвищення?

Однією з держгарантій, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII, є виплата педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки зарплати) при наданні щорічної відпустки. Право на її виплату мають педагогічні та науково-педагогічні працівники, перелік посад яких наведено у постанові КМУ «Про затвердження Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963.

Допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу виплачується педпрацівникам за основним місцем роботи при наданні щорічних відпусток згідно з графіком відпусток незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2011 р. № 1079/13/84-11).

Ця допомога є обов’язковою, і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом. Під час формування фонду оплати праці на відповідний рік для кожного педпрацівника передбачається одна допомога на оздоровлення (див. лист Мінсоцполітики від 31.03.2016 р. № 351/13/84-16).

Порядок оплати праці педпрацівників урегульовано наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом МОН від 15.04.93 р. № 102. Відповідно до пп. 24 — 30 підрозд. А розд. 5 Інструкції № 102 працівникам закладів освіти встановлюють підвищення посадових окладів та ставок, наприклад, за педзвання («вчитель-методист», «старший вчитель», «педагог-організатор-методист»), за роботу в певних типах закладів освіти (гімназії, ліцеї) тощо.

Крім того, згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22 посадові оклади та ставки зарплати тих педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам (у тому числі й педагогів ЗСО), з 01.01.2018 р. підвищуються на 10 %.

Згідно з п. 34 Інструкції № 102 у випадках, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (посадових окладів), то з урахуванням підвищень утворюються нові ставки (посадові оклади). Отже, допомогу на оздоровлення слід розраховувати виходячи із посадового окладу з урахуванням підвищень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі