Теми статей
Обрати теми

Студенти їдуть на олімпіаду: відрядження чи ні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Студенти ЗВО направлені на Всеукраїнську олімпіаду до іншого населеного пункту. Їх супроводжує викладач із профільного предмета. Чи можна оформити таку поїздку як відрядження? Які витрати компенсувати студентам та викладачу? Чи можна виплачувати студентам добові та в якому розмірі?

Олімпіада — це змагання, яке допомагає виявити найсильніших, причому не тільки у фізичному розумінні, а й в інтелектуальному. Залежно від рівня такі змагання можуть бути учнівськими та студентськими. Студентські олімпіади спонукають вихованців закладів вищої освіти (далі — ЗВО) показати творче застосування здобутих знань, умінь і навичок, а також професійну підготовку як майбутніх спеціалістів. Олімпіади з різних дисциплін проводяться щороку з метою підвищення якості підготовки фахівців та системного вдосконалення навчального процесу, активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів.

Головною студентською олімпіадою нашої країни є Всеукраїнська.

Порядок її проведення врегульовано Положенням про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади, затвердженим наказом МОН від 13.12.2012 р. № 1410 (далі — Положення № 1410).

Всеукраїнська олімпіада проводиться у два етапи. Перший етап проходить на місцевому рівні (у рідному ЗВО), а другий — у ЗВО, який для цього спеціально обрано та призначено МОН.

Саме для участі в другому етапі студентам може знадобитись поїхати до іншого населеного пункту. Хто ж оплачує таку поїздку?

Що стосується фінансового боку процесу організації Всеукраїнської студентської олімпіади, то тут слід звернутись до п. 6.2 Положення № 1410. Так, у цій нормі сказано, що витрати на відрядження студентів та науково-педагогічних працівників до базових ЗВО для участі у другому етапі олімпіади здійснюються за рахунок ЗВО, в яких вони навчаються або працюють.

Як бачимо, таку поїздку МОН однозначно вважає відрядженням.

Давайте перевіримо, чи відповідає вона критеріям відрядження.

Відповідно до п. 1 розд. І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, установи, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів, на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Тобто поїздка викладача для супроводу студентів на олімпіаду є службовим відрядженням.

А як же бути зі студентами?

Відповідь знаходимо у постанові КМУ «Про норми відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у заходах, що проводяться в Україні та за кордоном» від 20.01.2010 р. № 82.

Згідно з цим документом відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у науково-дослідній, дослідно-конструкторській та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах, що проводяться в Україні та за кордоном, здійснюється в розмірах та в порядку, передбачених постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98).

Так, п. 7 постанови № 98 встановлено, що держслужбовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, за наявності підтвердних документів відшкодовуються, зокрема:

1) витрати:

• на проїзд (у тому числі на перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад, а також за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті);

• на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях;

• на побутові послуги, що включені до рахунків на оплату вартості проживання у місцях проживання (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), але не більш як 10 % сум добових витрат для держави, до якої відряджається працівник, визначених у додатку 1 до цієї постанови, за всі дні проживання;

• на бронювання місць у готелях (мотелях) у розмірах не більш як 50 % вартості місця за добу;

• на користування постільними речами в поїздах;

• на обов’язкове страхування та інші документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження;

• на оплату службових телефонних розмов;

2) комісійні витрати у разі обміну валюти, комісійні винагороди за надані банком послуги.

Витрати на найм житлового приміщення під час відрядження відшкодовуються за наявності оригіналів підтвердних документів.

Витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачуються відрядженим працівникам за рахунок добових витрат.

Суми добових витрат для працівників установ затверджено додатком 1 до постанови № 98. Так, добові по Україні становлять 60 грн.

Деякі норми постанови № 98, зокрема й щодо відшкодування витрат на відрядження, не поширюється на студентів, аспірантів, ад’юнктів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників, однак лише у випадку, коли вони направлені на навчання, стажування у закладах вищої освіти та наукових установах за кордоном. У такому випадку слід керуватись постановою КМУ «Питання навчання студентів та стажування аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах за кордоном» від 13.04.2011 р. № 411.

Про зменшення розміру добових для студентів також не йде мови. Тут варто зазначити, що у п. 2 постанови № 98 перелічені випадки, у яких установа (заклад) може зменшувати добові на службове відрядження. Утім, серед них відрядження студентів на олімпіаду та викладача для їх супроводу не значиться.

Отже, поїздка студентів та викладача на олімпіаду до іншого населеного пункту є відрядженням. Тому понесені витрати підлягають компенсації в рамках законодавства (зокрема відповідно до постанови № 98), у тому числі й добові у розмірі 60 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі