Теми статей
Обрати теми

Надбавка за спортивне звання вчителю фізкультури

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
До закладу загальної середньої освіти з 17.02.2020 р. на посаду учителя фізкультури прийнято працівника, який має спортивне звання «Майстер спорту» з легкої атлетики. Це підтверджується відповідним посвідченням. Чи має право зазначений працівник на надбавку за спортивне звання і якщо так, то в якому розмірі та з якої дати?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, коротко нагадаємо нормативні підстави для присвоєння спортивного звання «Майстер спорту України».

Згідно з п. 7 розд. III Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затвердженого наказом Мінмолодьспорту від 11.10.2013 р. № 582, спортивне звання «Майстер спорту України» присвоюється спортсменам за виконання ними кваліфікаційних норм та вимог до відповідного виду спорту, затверджених в установленому законодавством порядку, за умови наявності у складі суддівської колегії на всеукраїнських змаганнях трьох суддів національної або міжнародної категорії.

Спортивні звання присвоює центральний орган виконавчої влади з фізичної культури та спорту відповідним наказом.

Особам, яким присвоєно спортивне звання, вручаються посвідчення та нагрудний знак встановленого зразка.

Тепер перейдемо до надбавки за спортивне звання. Умови та розміри оплати праці педпрацівників визначаються відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п.п. «в» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 працівникам за наявність спортивного звання «Майстер спорту» установлюється надбавка у розмірі 10 % посадового окладу.

Надбавки за спортивні звання встановлюються працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з уже існуючим спортивним званням. За наявності двох або більше звань надбавки встановлюються за одним (вищим) званням. Відповідність спортивного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником закладу освіти (див. лист Мінсоцполітики від 26.01.2015 р. № 62/13/84-15).

Але у будь-якому випадку у ситуації, що розглядається, профіль діяльності у працівника — спортивний (учитель фізкультури), тому він збігається із наявним спортивним званням.

Отже, у зазначеному випадку учитель фізкультури має право на встановлення надбавки за спортивне звання «Майстер спорту» у розмірі 10 % посадового окладу.

При цьому відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції № 102 зміна розмірів зарплати при присвоєнні звань, що дають право на підвищення посадових окладів, проводиться з дня присвоєння звання.

А це означає, що працівник має право на зазначену надбавку з дня прийняття на роботу, тобто з 17.02.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі