Теми статей
Обрати теми

Оплата простою: середня зарплата чи 2/3 окладу?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У зв’язку з карантином з 18.03.2020 р. в установі введено простій з оплатою у розмірі середнього заробітку згідно з колдоговором. З 02.04.2020 р. запрацювали зміни до ст. 113 КЗпП, згідно з якими простій під час карантину потрібно оплачувати не нижче ніж 2/3 посадового окладу. Чи треба змінювати порядок оплати простою з «середньої» на «2/3» та робити перерахунок виплат за час простою? (м. Харків)

Кабмін постановою «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 установив всеукраїнський карантин з 12.03.2020 р. У зв’язку з цим установи усіх рівнів розробили стратегію діяльності у період епідемії. Один із способів не працювати — ввести простій.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій, у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-ІХ підкоригував ч. 1 ст. 113 КЗпП. З 2 квітня 2020 року оновлена редакція цієї статті встановлює, що час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Тому на період карантину, оголошеного постановою № 211, це правило також поширюється.

Зауважимо, що оплату простою у розмірі середнього заробітку із самого початку підтримали фахівці МОН та ЦК Профспілки працівників освіти. У листах від 13.03.2020 р. № 1/9-161 та від 17.03.2020 р. № 1/9-162, № 02-5/202 вони зазначали, що на час призупинення освітнього процесу у закладах освіти за працівниками зберігається середній заробіток. Це стосується не лише педагогічних, а усіх працівників (кухарів, бібліотекарів тощо).

Оплата простою у розмірі більшому за 2/3 окладу і після законодавчих змін не суперечить законодавству. Формулювання «не нижче 2/3 тарифної ставки» залишає місце для маневрів. Не менше — значить можна і більше. Такі умови зазвичай прописують у галузевих нормативних документах, на підставі яких розробляється колективний договір. Так, наприклад, для працівників закладів освіти у п.п. 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки передбачено, що оплата простою здійснюється у розмірі середньої зарплати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Відповідно з 02.04.2020 р. тим, хто оплачував простій за середнім заробітком на підставі колдоговору та галузевої нормативки, не потрібно «все перегравати» та перераховувати оплату простою за минулі періоди (до 02.04.2020 р.) виходячи з 2/3 окладу (тарифної ставки). Згідно зі ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тому не потрібно переробляти накази на введення простою, коригувати проведені працівникам виплати.

Підсумуємо: установам, які призупинили свою діяльність через карантин, при виплаті зарплати працівникам слід керуватися Законом № 540, а також враховувати положення колективних договорів, якщо такі укладалися між сторонами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі