Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: у розрахунковому періоді простій

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
В установі з 01.04.2020 р. по 30.04.2020 р. був установлений простій, який оплачувався із розрахунку 2/3 окладу. У травні 2020 року працівник надав лікарняний лист за період з 04.05.2020 р. по 08.05.2020 р. Чи враховувати при розрахунку лікарняних період оплачуваного простою? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Нагадаємо, що відповідно до п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266), з кількості календарних днів за розрахунковий період виключаються дні, не відпрацьовані з поважних причин. До таких причин належать:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження зарплати, яка надана згідно із чинним законодавством.

Усі інші дні, не відпрацьовані працівником у розрахунковому періоді з будь-яких причин, а також вихідні, святкові та неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, беруть участь у підрахунку кількості календарних днів розрахункового періоду.

При розрахунку лікарняних/декретних також слід враховувати підстави, при яких період тимчасової непрацездатності не підлягає оплаті. Вони наведені у ст. 23 Закону України ««Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Так, допомогу по тимчасовій непрацездатності не надають:

— у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою через алкогольне, наркотичне, токсичне сп’яніння або дії, викликані таким сп’янінням;

— за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій навчальній відпустці;

— у разі порушення застрахованою особою режиму лікування в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (з дня допущення порушення на строк, що встановлюється комісією із соціального страхування, що діє в установі).

У розрахунку лікарняної/декретної середньоденної зарплати бере участь нарахована в розрахунковому періоді зарплата, з якої стягувався ЄСВ (пп. 3 і 32 Порядку № 1266).

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, оплата періоду простою включається до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Тобто така виплата є базою для нарахування ЄСВ.

Таким чином, «простійні» виплати включаються до розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних та декретних. При цьому дні простою не виключаються із загальної кількості днів у розрахунковому періоді. Тобто вони беруть участь у розрахунку лікарняної/декретної середньої зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі