Теми статей
Обрати теми

Недоутримали аліменти: чи можна виправити?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У серпні 2020 року бухгалтером були утримані аліменти з працівника у сумі меншій, ніж потрібно. Утримання проведено в розмірі 25 % від зарплати, але без урахування сум середнього заробітку за період відрядження. Чи можна виправити зазначену помилку?

У зазначеному запитанні на перше місце виходить вид помилки: лічильна чи нелічильна.

До лічильних помилок постанова № 131 відносить помилки, пов’язані з обчисленням, а саме:

1 Постанова Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.99 р. № 13.

• механічні помилки (наприклад, введення недостовірних даних до бухгалтерської програми);

• арифметичні помилки (наприклад, отриманий неправильний результат при додаванні складових зарплати);

• помилки через збій бухгалтерської програми (наприклад, двократне нарахування заробітної плати).

Нелічильні помилки — це помилки, пов’язані з неправильним застосуванням нормативної бази, положень колдоговору. Так, нелічильною буде помилка, допущена в результаті неправильного застосування:

• законів та підзаконних актів (наприклад, обчислення середньої зарплати з помилками через недотримання відповідного порядку її розрахунку, оплата часу роботи у вихідний день у подвійному розмірі в разі надання іншого дня відпочинку тощо);

• колдоговору, внутрішніх нормативних актів роботодавця (наприклад, застосування неправильного відсотка для розрахунку доплати за роботу у вечірній час).

У ситуації, що розглядається, працівник отримав на руки зарплату в більшій сумі, ніж йому належало, оскільки із цієї суми були недоутримані аліменти. Причому факт надміру виплаченої зарплати відбувся через нелічильну помилку.

У цьому випадку бухгалтер неправильно застосував норми Переліку № 1462 — документа, в якому позначена база для утримання аліментів. Так у п.п. 6 п. 1 цього Переліку зазначено, що утримання аліментів проводиться, зокрема, із заробітної плати, що зберігається під час виконання державних і громадських обов’язків, та в інших випадках збереження середньої заробітної плати.

2 Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146.

А оскільки мова йде про нелічильну помилку, то просто взяти й утримати суму аліментів, якої не вистачає, роботодавець не має права.

Для вирішення цієї ситуації необхідно отримати добровільну згоду працівника на доутримання суми аліментів. Він може написати заяву на утримання суми аліментів, якої не вистачає. Причому в такій заяві працівник повинен чітко зазначити, із зарплати за який місяць він згоден провести відрахування та в якому розмірі.

Якщо працівник відмовиться повернути помилково виплачені йому кошти, тоді стягнути помилково виплачену зайву зарплату доведеться з винної особи, яка допустила нелічильну помилку, тобто з бухгалтера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі