Теми статей
Обрати теми

Скорочено строки оприлюднення проєктів рішень місцевих рад

Відтепер у цій нормі зазначено, що проєкти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніше ніж за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття (раніше було — не пізніше ніж за 20 робочих днів).

Тобто строк оприлюднення скорочено вдвічі. Це дозволить органам місцевого самоврядування/розробникам проєктів відповідних рішень більш оперативно реагувати на нагальні ситуації, і при цьому буде достатньо часу для доведення до відома населення відповідної інформації.

Закон № 890 набрав чинності 01.10.2020 р.

З’явилась примірна форма акта приймання-передачі держмайна в оренду

Фонд держмайна 02.10.2020 р. на своєму сайті (www.spfu.gov.ua) оприлюднив примірну форму акта приймання-передачі майна в оренду.

Такий акт підписується із переможцем аукціону під час укладання договору оренди. Це передбачено вимогами п. 2.1 Примірного договору оренди нерухомого або іншого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності. Форма цього договору затверджена постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 820 (див. спецвипуск до журналу «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 36).

Найближчим часом Фонд розробить і обнародує на своєму сайті примірні форми актів прийому-передачі в оренду єдиних майнових комплексів.

Чи може роботодавець відмовити працівнику у прийнятті листка непрацездатності, якщо в ньому не вказано код хвороби?

На це запитання фахівці Київського міського центру зайнятості на своєму сайті (kie.dcz.gov.ua) відповіли наступне: якщо в листку непрацездатності відсутня інформація про діагноз і шифр МКХ-10, то це не може бути підставою для відмови в оплаті такого листка непрацездатності. Про причину непрацездатності можна дізнатися за кодом, підкресленим у відповідній графі.

Так, відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, Фонду соцстрахування від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406532, у графі «Діагноз первинний» лікар указує первинний діагноз у перший день видачі листка непрацездатності.

У графі «Діагноз заключний» лікар указує остаточний діагноз, а в графі «шифр МКХ-10» — шифр діагнозу відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я десятого перегляду, прийнятої 43 Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я 01.01.93 р. (МКХ-10). Діагноз первинний, діагноз заключний та шифр МКХ-10 зазначаються виключно за письмовою згодою хворого. В іншому випадку первинний та заключний діагнози та шифр МКХ-10 не вказуються.

Щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі

Законом України від 01.09.2020 р. № 831-ІХ внесено зміни до ч. 1 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Цими змінами запроваджено, що виконавець має проводити індексацію розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, відповідно до порядку, встановленого КМУ, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину.

Індексацію розміру аліментів необхідно проводити щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів. У разі самостійного надіслання стягувачем виконавчого документа безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі — підприємцю чи фізособі, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

Змінами також передбачено, що виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця, а також проводити індексацію розміру аліментів відповідно до ч. 1 ст. 71 Закону № 1404.

Щодо призначення на період дії карантину осіб на посади тимчасово відсутніх держслужбовців

НАДС на своєму сайті (nads.gov.ua) опублікувало роз’яснення від 06.10.2020 р. № 121-20 щодо призначення осіб на період дії карантину на посади тимчасово відсутніх держслужбовців, які знаходяться у соціальній відпустці.

На думку НАДС, ураховуючи ситуацію, яка склалася у зв’язку із установленим карантином, суб’єкт призначення чи керівник держслужби з метою безперебійного функціонування держоргану на період заміщення тимчасово відсутнього держслужбовця, якій використовує право на соцвідпустку, може прийняти рішення про оголошення добору на таку посаду держслужби на період дії карантину.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» передбачені такі види соціальних відпусток:

• відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (ст.17);

• відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18);

• відпустка у зв’язку з усиновленням дитини (ст. 181);

• додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгруп А І групи (ст. 19).

Також НАДС нагадує, що тимчасово відсутній держслужбовець у разі виходу на службу зобов’язаний письмово повідомити керівника держслужби на пізніше ніж за 14 календарних днів про свій вихід. Посада держслужби зберігається за тимчасово відсутнім держслужбовцем.

А ось призначений на тимчасове заміщення держслужбовець звільняється з посади в останній робочий день перед днем виходу на службу тимчасово відсутнього державного службовця, якій використовує право на соціальну відпустку (ч. 2 ст. 85 Закону України «Про державну службу»).

Разом із тим НАДС звертає увагу, що добір і призначення осіб на вакантні посади державної служби здійснюються у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю виконання завдань і функцій державних органів на період дії карантину відповідно до п. 2 Порядку призначення на посади державної служби на період дії карантину, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 290.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі